Αξιολόγηση ευλυγισίας οπίσθιων μηριαίων

Το sit and reach τεστ είναι ένα κοινό τεστ ευλυγισίας του μέρους της πλάτης και των οπισθίων μηριαίων. Αυτή η δοκιμασία είναι σημαντική διότι η δυσκαμψία και βραχυνση των συγκεκριμένων μυών σχετίζεται με τη θέση της λεκάνης (πρόσθια η οπίσθια κλίση) και με οσφυαλγία. Αυτό το τεστ περιγράφηκε για πρώτη φορά από τους Wells και Dillon (1952) και έως τώρα χρησιμοποιείται ευρέως ως γενικό τεστ ευλυγισίας.

Περιγραφή:

Κάθισε στο πάτωμα με τα πόδια τεντωμένα και απλωμένα ευθεία μπροστά. Τα παπούτσια πρέπει να αφαιρεθούν. Τα πέλματα των ποδιών τοποθετούνται επίπεδα πάνω στο κουτί. Και τα δύο γόνατα πρέπει να είναι κλειδωμένα και να πιέζονται επίπεδα στο πάτωμα – ο ελεγκτής μπορεί να βοηθήσει, κρατώντας τα προς τα κάτω. Με τις παλάμες στραμμένες προς τα κάτω και τα χέρια το ένα πάνω στο άλλο ή δίπλα-δίπλα, το άτομο φτάνει προς τα εμπρός κατά μήκος της γραμμής μέτρησης όσο το δυνατόν περισσότερο. Βεβαιώσου ότι τα χέρια παραμένουν στο ίδιο επίπεδο, όχι το ένα να φτάνει πιο μπροστά από το άλλο. Αφού φτάσεις το κουτί μέτρησης, μεινε σε αυτή τη θέση για 2 sec ενώ καταγράφεται η απόσταση.


Ορισμένες μετρήσεις χρησιμοποιούν το επίπεδο των ποδιών ως σημείο 0, ενώ άλλες έχουν ως σημείο 0, 9 ίντσες πριν από τα πόδια. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αξιολογούνται με νόρμες με βάση την ηλικία και το φύλο.

Μειονεκτήματα:

Στο τεστ δεν μπορείς να αξιολογήσεις απομονωμένα την ευλυγισία των οπισθίων μηριαίων, των ιερονωτιαιων η του γαστροκνημιου. Επίσης κατά την επίκυψη ο εξεταστής μπορεί να παρατηρήσει την πιθανή αυξημένη ελαστικότητα του άνω μέρους της πλάτης. Επιπλέον το τεστ δίνει εσφαλμένες τιμές σε άτομα με μακριά κάτω άκρα.

 

 

Γιώργος Γλούμης MSc.
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού
& Personal Trainer

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.