Η σπουδαιότητα του θηλασμού

Ο θηλασμός δεν έχει να κάνει μόνο με τη θρέψη, αλλά και με την ενυδάτωση , το ανοσοποιητικό σύστημα και τη συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους.Το μητρικό γαλα αποτελεί το πλέον ενδεδειγμένο γάλα για όλα τα βρέφη , ακόμα και τα πρόωρα, με πολλαπλά οφέλη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει για 6 μήνες αποκλειστικό θηλασμό και για τουλάχιστον 2 χρόνια μικτή διατροφή. Το μητρικό γάλα υπερέχει του αγελαδινού , όχι τόσο στην ποσότητα των θρεπτικών συστατικών, αλλά στη βιοδιαθεσιμότητα τους, δηλαδή στη χρησιμοποίηση τους από τον οργανισμό. Ακόμη, προσφέρει αντισώματα θωρακίζοντας την υγεία του. Το μητρικό γάλα αποτρέπει την εμφάνιση αλλεργιών , τη μελλοντική εμφάνιση παχυσαρκίας , τερηδόνας και γαστρεντερικών παθήσεων. Προφυλάσσει το βρέφος από λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος , μειώνει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου και προστατεύει από διαβήτη τύπου 2.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΗ :

Η συνολική περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε πρωτεΐνη είναι χαμηλότερη από αυτή του αγελαδινού, γεγονός που εξυπηρετεί το βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης του ανθρώπου και την υπολειτουργία των νεφρών του βρέφους . -> η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μειώνεται καθώς εξελίσσεται ο θηλασμός . -> η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε πρωτεΐνη δε μειώνεται από μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη της μητέρας. -> οι κύριες πρωτεΐνες ορου είναι η α-λακταλβουμινη, η λακτοφερρινη και η εκκριτικη ανοσοσφαιρίνη Α. ->Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στις ποσότητες που απαιτούνται από το βρέφος. Είναι χαμηλό σε φαινυλαλανίνη, η οποία όταν βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα είναι επικίνδυνη, ενώ είναι πλούσιο σε κυστείνη και ταυρινη, τα οποία το βρέφος δεν μπορει να συνθέσει σε επαρκείς ποσότητες. ->Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης από τα βρέφη που θηλάζουν έχει υπολογισθεί ότι είναι 1.5 γρ/κιλό σωματικού βάρους σε σύγκριση με τα 2.7γρ στα βρέφη που προσλαμβάνουν υποκατάστατα.


 

ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΕ ΛΙΠΑΡΑ :

Το λίπος του γάλακτος αποτελεί την κυρία πηγή ενέργειας για το βρέφος , προσδίδει περίπου το 50% της ενέργειας και είναι πιο εύπεπτο από του αγελαδινού.

Τα επίπεδα του λίπους στο μητρικό γάλα κυμαίνονται από 2% ως 5.3%. Το 90-98% αποτελείται από τριγλυκερίδια και το υπόλοιπο είναι κυρίως ελεύθερα λιπαρά οξέα , χοληστερόλη και φωσφολιπιδια. Περιέχει λινελαικό οξύ και ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδή χιτώνα και επηρεάζονται από την διατροφική πρόσληψη της μητέρας.

Περιέχει λιπάσες που συνεισφέρουν στη διάσπαση των τριγλυκεριδίων και γενικότερα στην πέψη και απορρόφηση του λίπους από το βρέφος. -> Πολύ σημαντική είναι η περιεκτικότητα σε καρνιτίνη λόγω της μειωμένης ικανότητας σύνθεσης του εμβρύου.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ :

Ο κύριος υδατάνθρακας του μητρικού γάλακτος είναι ο δισακχαριτης λακτόζη , ο οποίος αποτελείται από γλυκόζη και γαλακτοζη. ->Η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε λακτόζη είναι υψηλότερη από του αγελαδινού και προωθεί την ανάπτυξη των μικροοργανισμών που παράγουν οξέα και σύνθετουν πολλές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Επιπλέον, περιέχει το ένζυμο αμυλάση που διασπά τα πολυμερή της γλυκόζης και διευκολύνει την πέψη στην πρώτη περίοδο της ζωής του μωρού.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ :

Το μητρικό γάλα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α και η συγκέντρωση επηρεάζεται από την διατροφή της μητέρας.

Η βιταμίνη Ε περιέχεται σε μεγαλύτερες ποσότητες απ ότι στο αγελαδινό και η βιταμίνη D εξαρτάται από την έκθεση στον ήλιο και τη διατροφή της μητέρας.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.