Μαγνήσιο: Το πολύτιμο μέταλλο του οργανισμού μας

Περίπου το 99% του συνολικού μαγνησίου του σώματος αποθηκεύεται σε οστά, μύες και μαλακούς ιστούς. Το περισσότερο από το υπόλοιπο αποθηκευμένο μαγνήσιο περιέχεται στους σκελετικούς μυς και σε μαλακούς ιστούς.

Η περιεκτικότητα του οστού σε μαγνήσιο μειώνεται με την ηλικία, εντωμεταξύ το μαγνήσιο που είναι αποθηκευμένο κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν μπορεί να είναι πλήρως βιοδιαθέσιμο όταν θα παρουσιαστεί έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό. Παρ ‘όλα αυτά, τα οστά μπορούν να παρέχουν μια μεγάλη ανταλλάξιμη δεξαμενή, με σκοπό να  εξουδετερώσουν μια οξεία μεταβολή στην συγκέντρωση μαγνησίου του ορού. Εξωκυτταρικά η αποθηκευμένη ποσότητα μαγνησίου φτάνει περίπου το 1% του συνολικού μαγνησίου που βρίσκεται κυρίως στον ορό και στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Η προσφορά του μαγνησίου στον οργανισμό:
Το μαγνήσιο είναι συμπαράγοντας σε πάνω από 300 ενζυματικές αντιδράσεις.Έχει την ιδιότητα να σταθεροποιεί σημαντικά ένζυμα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απαιτούνται για τις αντιδράσεις παραγωγής ΑΤΡ. Το ATP απαιτείται καθολικά για:


  • την χρησιμοποίηση της γλυκόζης
  • τη σύνθεση του λίπους, των πρωτεϊνών, των νουκλεϊκών οξέων και των συνενζύμων,
  • τη σύσπαση των μυών.

Επομένως τα προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη μαγνησίου επηρεάζουν όλες τις λειτουργίες αυτές. Είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάποιος ότι: ο μεταβολισμός του ATP, η σύσπαση των μυών και η χαλάρωση αυτών, η φυσιολογική νευρολογική λειτουργία και η απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, είναι όλα εξαρτώμενα από το μαγνήσιο. .
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το μαγνήσιο συμβάλλει:

  • στη ρύθμιση του αγγειακού τόνου και του καρδιακού ρυθμού
  • στην θρόμβωση που ενεργοποιείται από τα αιμοπετάλια
  • στο σχηματισμό των οστών.

Στην μυϊκή συστολή, για παράδειγμα, το μαγνήσιο διεγείρει το ασβέστιο για την εκ νέου πρόσληψη της ΑΤΡάσης που έχει ενεργοποιηθεί από το ασβέστιο του σαρκοπλασματικού δικτύου. .
Το μαγνήσιο ρυθμίζει περαιτέρω τη μεταγωγή σήματος της ινσουλίνης και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.