Μελατονίνη και ύπνος

Πρόκειται για μια φυσική ορμόνη που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου. Διπλες τυφλές μελέτες όπου συμμετείχαν νεαροί ενήλικες έδειξαν ότι η μελατονινη διευκολύνει τον ύπνο, ενώ μια άλλη ανέφερε ότι χάρη στη μελατονινη μειώθηκε ο χρόνος που χρειάζονταν να πάνε για ύπνο, σταμάτησε το βραδινό ξύπνημα και βελτιώθηκε η ποιότητα του ύπνου. Επίσης, βοηθάει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του τζετ λακ. Μπορεί να βοηθησει άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.
Τα άτομα που παίρνουν μελατονινη για τη θεραπεία των διαταραχών ύπνου, ανακουφίζονται και από τους έντονους πονοκεφάλους .Τα χαμηλά επίπεδα της έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της μήτρας. Επίσης, μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του PSA (καρκινικός δείκτης) σε περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο του προστατη. Τα συμπληρώματα μελατονινης βελτίωσαν τις συνθήκες επιβίωσης ατόμων με μελάνωμα και αύξησαν την κλίμακα επιβίωσης ατόμων με καρκίνο του εγκεφάλου και των πνευμόνων.


ΠΗΓΕΣ:
Παράγεται από την επίφυση που βρίσκεται στον εγκέφαλο . Τα επίπεδα μελατονινης στο σώμα αυξομειώνονται μέρα-νύχτα . Τα υψηλότερα επιπεδα παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, υπάρχει και σε τροφές αλλά μόνο σε ιχνοποσοτητες.

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΕΛΛΕΙΨΗ:
Αν και οι ηλικιωμένοι συχνά έχουν δυσκολία στον ύπνο και τα συμπληρώματα μελατονινης μπορούν να τους βοηθήσουν , η έκκριση αυτής δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μειωμένη σε υγιείς ηλικιωμένους. Ενήλικες με αϋπνία έχουν χαμηλότερα επίπεδα μελατονινης. Άτομα που ταξιδεύουν συχνά ή αλλάζουν επαγγέλματα συνεχώς μπορούν να επωφεληθούν από αυτή για τον επανασυγχρονισμό του ύπνου τους, αν και δεν υπάρχει κάποια έλλειψη μελατονινης σε αυτούς. Επίσης, και ασθενείς με καρδιοπάθειες αναφέρεται να έχουν χάρηκα επίπεδα μελατονινης.

ΣΥΝΗΘΗΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:
Κανονικά το σώμα εκκρίνει μελατονινη για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αρκετοί γιατροί συστήνουν 1-3mg μελατονινης μια με δυο ώρες πριν τον ύπνο. 

 

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.