Πλατυποδία: Τι είναι και πώς διορθώνεται;

Τι είναι:

Η φυσιολογική ποδική κάμαρα συμβάλει στη στάση και στήριξη του σώματος καθώς και στην βάδιση, στο τρέξιμο και στο άλμα. Η ελάττωση του ύψους ή και πλήρης έλλειψη της ποδικής καμάρας του ποδιού που συχνά συνυπάρχει με διαφόρου βαθμού βλαισότητα (προς τα έξω απόκλιση) της πτέρνας.

Πόσοι το έχουν:

Το 20-30% των καυκασιων ατόμων πάσχουν από πλατυποδία στο ένα ή και στα δύο πόδια. Τα αγόρια έχουν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν πλατυποδία σε σχέση με τα κορίτσια (Böhm et al. 2019).

Τι παθαινεις αν το έχεις:

Η πτώση της ποδικης καμάρας οδηγεί σε αλλοιωμένο πρότυπο βάδισης, εύκολη κόπωση στο περπάτημα και τρέξιμο, πόνο στις γάμπες (τενοντοπάθεια), στο γόνατο (μπορεί να εμφανίσει κυρίως χονδροπάθεια της επιγονατίδας), στη μέση, στη πλάτη και μειωμένη επίδοση (Tao et al. 2019).


Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν σε μια επίκτητη παραμόρφωση του επίπεδου ποδιού είναι η υπερβολική ένταση στο γαστροκνήμιο, η παχυσαρκία, η δυσλειτουργία του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα ή χαλαροι σύνδεσμοι της ποδοκνημικης, της πελματιαίας περιτονίας και άλλων υποστηρικτικων πελματικων συνδέσμων.

Πως το διορθώνεις:

1. Ανάπαυση (όταν υπάρχει πόνος)
2. Αντιφλεγμονώδη (όταν υπάρχει πόνος)
3. Πελματογραφημα
4. Ορθωτικα και επιθέματα σιλικόνης
5. Αποφυγή τακουνιών
6. Περπάτημα σε άμμο
7. Ασκήσεις ισορροπίας και ενδυνάμωσης
8. Μείωση βάρους. (Προσοχή! Ο εξεταστής θα πρέπει να πάρει πλήρες ιστορικό του ασθενούς).

Ασκήση 1/ Clawing Toe: Τα δάχτυλα των ποδιών κάμπτονται πλήρως καθώς τραβούν τη πετσέτα. Κράτησε σε αυτήν τη θέση και στη συνέχεια απελευθερώστε ξανά… επεκτείνετε πλήρως. Επαναλάβετε 10-15 φορές, 3x ημερησίως.
Ασκηση 2/Arch muscle strength. Καθίστε και περάστε το πόδι πάνω από τον άλλο μηρό.
Τυλίξτε ένα λάστιχο γύρω από το πόδι σας. Από ραχιαια κάμψη προσπαθειστε να κάνετε ραχιαία υπτιασμο του ποδιού Επαναλάβετε 10-15 φορές, 3x ημερησίως.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.