Πως θα γίνω πιο δυνατός surf paddler;

To “paddling” όπως έχει επικρατήσει στην ορολογία του “surf” είναι η κωπηλασία που κάνει ο αθλητής με τα χέρια του ενώ βρίσκεται ξαπλωμένος πάνω στη σανίδα. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο του “surf” εφόσον καταλαμβάνει το 44-50% του συνολικού χρόνου όπου από αυτό μόνο το 5-8% του χρόνου δαπανάται την στιγμή που ο αθλητής “παίρνει” το κύμα (1,2) και πραγματοποιείται σε δύο φάσεις:

1) από την ακτογραμμή προς τη ζώνη που σπάει το κύμα (breaker zone) και 2) τη στιγμή που χρείαζεται ο αθλητής να “πάρει το κύμα” (surf zone). Η απόδοση τoυ αγωνιστικού “paddling” δεν περιλαμβάνεται στη βαθμολογία των κριτών. Ωστόσο είναι το μέσο για την επιτυχία. Κατά συνέπεια o “surfer” θα πρέπει να διαθέτει μεγάλη κωπηλατική ικανότητα και ισχύ. Όμως πώς μπορεί να βελτιωθεί η κωπηλατική δύναμη ενός “surfer”;

Το “paddling” εκτός από τεχνική και αναερόβια ικανότητα (που αναλύθηκε σε άλλο άρθρο) απαιτεί μυϊκή συναρμογή και δύναμη. Για να παραχθεί η απαιτούμενη δύναμη θα πρέπει οι αρμόδιοι μύες να δουλέψουν ταυτόχρονα και συντονισμένα. Αν δεν γίνει αυτό αργά η γρήγορα θα επέλθει ο τραυματισμός. Σκεφτείτε για παράδειγμα δυο ανθρώπους που θέλουν να σηκώσουν ένα βαρύ τραπέζι. Αν ο ένας από τους δύο είναι πιο δυνατός και σηκώσει το τραπέζι πιο γρήγορα από τον αλλόν τότε ο πρώτος θα τραυματιστεί. Το ιδίο ισχύει και στο σώμα μας. Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός στο “paddling” είναι η τενοντίτιδα του ώμου (σύνδρομο κολυμβητή).


 Επομένως προς αποφυγή τραυματισμού ο προπονητής θα πρέπει να κάνει πρώτα αξιολόγηση της ευλυγισίας και των μυϊκών ισορροπιών του αθλητή του και ύστερα να προβαίνει στο σχεδιασμό του προπονητικού προγράμματός. Στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης δε θα πρέπει να παραλείπονται ασκήσεις για τους εν τω βάθει μύες τόσο του ώμου όσο και του κορμού. Έχει αποδειχθεί ότι οι ασκήσεις έσω και έξω στροφή του ώμου προλαμβάνουν τον τραυματισμό και βελτιώνουν την επίδοση στους επαγγελματίες κολυμβητές (3). Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι οι ελκτικές δυνάμεις και η ταχύητα του “paddling” έχουν υψηλή συσχέτιση κατά τα πρώτα 10-15 μέτρα. Ενώ όσο αυξάνεται η απόσταση μειώνεται η ταχύτητα (3). Αυτό είναι λογικό και συμβαίνει με όλες τις κινήσεις. Ο “surfer” κατά το ξεκίνημα της κίνησης παράγει μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεράσει την αντίσταση του νερού και να επιταχύνει τη σανίδα του (νόμος ορμής). Παρακάτω παρουσιάζεται ένα εξειδικέυμενο πρόγραμμα ενδυνάμωσης 6 ασκήσεων που θα σας κάνουν πιο δυνατούς και αποδοτικούς στο “paddling”:

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.