Τί είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια οικογένεια πρωτεϊνών- γνωστή ως προλαμίνες – που βρίσκονται φυσικά σε ορισμένους κόκκους δημητριακών, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη.

Για παράδειγμα, οι γλουτένες και οι γλιαδίνες είναι οι προλαμίνες στο σιτάρι, οι σεκαλίνες βρίσκονται στη σίκαλη και οι ορδελινες στο κριθάρι. .

Η γλουτένη προσφέρει μια ποικιλία λειτουργικών μαγειρικών πλεονεκτημάτων και είναι υπεύθυνη για την απαλή, λαστιχωτή υφή. Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη είναι πιο συχνές από ποτέ, αλλά η γλουτένη δεν αποτελει κίνδυνο για την υγεία της πλειονότητας του πληθυσμού. Ωστοσο, τα άτομα με κοιλιοκάκη δεν μπορούν να ανεχθούν τη γλουτένη και πρέπει να την αποβάλουν από τη διατροφή τους για να αποφευχθούν επιβλαβείς, ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τροφιμα που περιέχουν γλουτένη :.
σιτάρι, πίτουρο σίτου, κριθάρι, σίκαλη.
Μεταποιημένα προϊόντα με βάση τα σιτηρά: κράκερ, ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, αρτοσκευάσματα
Άλλα τρόφιμα και ποτά: βύνη κριθαριού, σάλτσα σόγιας, ορισμένες σάλτσες σαλάτας, μπύρα. .


Βρώμη:

Όσον αφορά τις δίαιτες χωρίς γλουτένη, η βρώμη είναι λίγο αίνιγμα.

Η βρώμη περιέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αβενίνη και είναι δομικά πολύ παρόμοια με τις πρωτεΐνες της γλουτένης.

Στην πραγματικότητα, η μη μολυσμένη βρώμη συχνά ενθαρρύνεται για δίαιτες χωρίς γλουτένη λόγω της πλούσιας παροχής ινών και βασικών θρεπτικών συστατικών. .

Κοιλιοκάκη :

Η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή αυτοάνοση κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου προσβάλλει κύτταρα του λεπτού εντέρου του όταν καταναλώνουν γλουτένη. εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. .
Ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς κοιλιοκάκη

Η ευαισθησία στη μη κοιλιακή γλουτένη (NCGS) περιγράφει αρκετά αρνητικά συμπτώματα που επιλύονται όταν η γλουτένη αποβάλλεται από τις δίαιτες ατόμων που δεν έχουν θετικά αποτελέσματα για κοιλιοκάκη ή αλλεργία στο σιτάρι.

Κοινά συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη :

Πεπτικά προβλήματα: διάρροια, φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.