Το σελήνιο και τα οφέλη του

Πρόκειται για ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο. Ενεργοποιεί την υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, ένα αντιοξειδωτικό ένζυμο που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο.
Οι μορφές σελήνιου που προέρχονται από την μαγιά , προκαλούν απόπτωση των καρκινικών κυτταρων(προγραμματισμένο θάνατο). Μια διπλή-τυφλή δοκιμασία στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.300 άτομα, βρήκε ότι όσοι από αυτούς έπαιρναν 200mcg σελήνιου από μαγιά για 4,5 χρόνια, παρουσίασαν μείωση κατά 50% της κλίμακας θνησιμότητας, συγκριτικά πάντα με την ομάδα ελέγχου που πήρε εικονικό φάρμακο.

Το σελήνιο είναι επίσης απαραίτητο και για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα συμπληρώματα του μείωσαν την συχνότητα εμφάνισης της ηπατίτιδας σε πληθυσμούς με έλλειψη σε αυτό, πιθανότατα λόγω του ότι τόνωσαν το ανοσοποιητικό. Ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε. Τέλος, είναι απαραιτητο στην ενεργοποίηση των ορμονών του θυρεοειδούς.


ΠΗΓΕΣ :

Τα καρύδια Βραζιλίας αποτελούν την καλύτερη πηγή σεληνιου. Μαγιά, προϊόντα ολικής άλεσης θεωρούνται επίσης καλές πηγές του.

Ποιοι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έλλειψη;

Ενώ οι περισσότεροι δεν προσλαμβάνουν αρκετό σελήνιο, οι σοβαρές ελλείψεις αποτελούν σπάνιο φαινόμενο για τις δυτικές χώρες. Το έδαφος σε κάποιες περιοχές παρουσιάζει μειωμένη περιεκτικότητα σε αυτό και επόμενως τα ατομα που καταναλώνουν τροφές που αναπτύχθηκαν στο συγκεκριμένο έδαφος, κινδυνεύουν να παρουσιάσουν κάποια έλλειψη.

Συνήθης δοσολογία:

Το σελήνιο είναι ασφαλές στις ποσότητες που οι περισσότεροι άνθρωποι το λαμβάνουν ως συμπλήρωμα (100-200mcg). Με ταυτόχρονη έλλειψη ιωδίου που προκαλεί την εμφανιση βρογχοκηλης, τα συμπληρώματα σεληνιου επιδεινώνουν την ήδη μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.