Eπιδράσεις του αλκοόλ στον αθλητισμό

Επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κατάνωση αλκοόλ μειώνει την αθλητική επίδοση κατά 12%

Σε πολλά μέρη του κόσμου, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό των κοινωνικών συγκεντρώσεων. Εντούτοις, η κατανάλωση οινοπνεύματος συνεπάγεται τον κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων στoν αθλητισμό, την υγεία και την κοινωνία.

Η αυθαίρετη χρήση αλκοόλ είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες κινδύνου νοσηρότητας , αναπηρίας και θνησιμότητας στον κόσμο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση των ασθενειών το αλκοόλ σχετίζεται με περισσότερα από 200 ασθένειες (1). Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα περίπου 3,3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Από όλους τους θανάτους παγκοσμίως, το 5,9% οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ ή αλλίως 1 στους 20 θανάτους παγκοσμίως (7,6% στους άντρες και 4% στις γυναίκες). Αυτό είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των θανάτων από το HIV / AIDS (2,8%), τη βία (0,9%) ή τη φυματίωση (1,7%). Επίσης, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, οι ανατολικές χώρες της Ευρώπης (μέσα σε αυτές και η Ελλάδα) παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και υψηλά επίπεδα θνησιμότητας. Αναλυτικότερα οι άρρενες, ηλικίας 40-49 ετών, υψηλού εισοδήματος παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας από το αλκοόλ (1).

Εξίσου αρνητικές επιδράσεις έχει το αλκοόλ στον αθλητισμό. Επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κατάνωση αλκοόλ μειώνει την αθλητική επίδοση κατά 12% (2). Ποιές είναι όμως αυτές και πως μπορούν να μειώσουν την αθλητική επίδοση;

Αφυδάτωση

Η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε αφυδάτωση και ανισορροπία των ηλεκτρολυτών. Αυτό οδηγεί στο γνωστό σε όλους hangover που σημαίνει χαμηλά ενεργειακά επίπεδα, νωθρότητα και συγχυση. Οι συνέπειες αυτών είναι η εμφάνιση μυϊκών κραμπών, τρυματισμών ή αποχη από την δραστηριότητα (no gym= no gain). Συγκεκριμένα μελέτες έχουν δείξει οτι αθλητές που κατανάλωναν αλκοόλ είχαν πιο συχνούς τραυματισμούς (54%) σε σύγκριση με αυτούς που δεν κατανάλωναν καθόλου (23,5) (2).

Ορμόνες

Μελέτες έδειξαν ότι η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ (40gr ή 1 ποτό) δεν επηράζει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Ωστόσο η κατανάλωση 3 ποτών και πάνω μειώνει κατά 23% την έκκριση τεστοστερόνης και αυξάνει κατά 36% την κορτιζόλη. Τα αρχικά επίπεδα δεν επανέρχονται πριν τις 36 ώρες όπου αυτό δεν οδηγεί σε πρωτεϊνική σύνθεση και ανάπτυξη των μυών. Επίσης, η μέτρια κατανάλωση περιορίζει την έκκριση λεπτίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για να νοιώθετε κορεσμό. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση αλκοόλ τόσο πιο μειωμένα είναι τα επίπεδα της λεπτίνης. Οπότε αν θέλετε να χάσετε βάρος τότε θα πρέπει να παλεύτε με την επιθυμία σας να μη φάτε ξηρούς καρπούς και πατατάκια (3).


Μεταβολισμός

Σε φυσιολογιικές συνθήκες, η παραγωγή ενέργειας προέρχεται από τη γλυκόζη και τα λίπη μέσω της γλυκόλυσης και της οξειδωτικής φωσφορυλίωσης. Ωστόσο η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει αυτούς τους μηχανισμούς. Συγκεκριμένα, η αιθανόλη εισέρχεται στο ήπαρ μέσω της πυλαίας κυκλοφορίας και μεταβολίζεται ώς οξικό οξύ το οποίο είτε επανέρχεται στην αιματική κυκλοφορία είτε μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια (σπλαχνικό λίπος). Έτσι άν 1 γρ. αλκοόλ = 7 θερμίδες, μπορείτε να αναλογιστείτε για τις θεμίδες που καταναλώνετε συνολικά όταν το “ρίχνετε έξω”  !! (3).

Ύπνος

Το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου. Τα άτομα που έχουν πιεί λίγο παραπάνω δεν κάνουν βαθύ ύπνο με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστά ο αναβολισμός του μυϊκού συστήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μύες να μην γεμίζουν με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ο αθλητής να νοιώθει κόπωση και εξάντληση (4)

Μνήμη

Το αλκοόλ μειώνει τη μνήμη των αθλητών με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ανακαλέσουν προπονητικά συστήματα ή αλλαγές στην προπόνηση και την αθλητική επίδοση.

Συμπερασματικά, οι αθλητές και οι προπονητές πρέπει να γνωρίζουν τις δυσμενείς συνέπειες της κατανάλωσης οινοπνεύματος προκειμένου να μην μειώνεται η αθλητική επίδοση. Συνιστάται η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ (κυρίως κρασιού).

1.Global status report on alcohol and health (2014). World Health Organization. Printed in Luxembourg

2.O’ Brien C. and Lyons F. (2000). Alcohol and Athletes. Sports and Medicine; 29(5): 295-300

3.Matthew J. Barne (2014). Alcohol: Impact on Sports Performance and Recovery in Male AthletesSports Medicine 44(7):909–919

4.Foster J. (2013). Alcohol and Sleep. Handbook of nutrition, diet and sleep. 340-351

5.Sonko BJ, Prentice AM, Murgatroyd PR, Goldberg GR, van de Ven ML, Coward WA. (1994).Effect of alcohol on postmeal fat storage Am J Clin Nutr;59(3):619-25.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.