Γιόγκα και αρχάριοι

Η γιόγκα είναι μια εναλλακτική μορφή άσκησης. Οι αυξημένοι ρυθμοί της καθημερινότητας και ο καθιστιστικός τρόπος ζωής μας έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση πολλών ψυχοσωματικών προβλημάτων όπως π.χ το άγχος και η κακή δίαθεση, οι πονοκέφαλοι, η αύξηση του σωματικού βάρους, οι πόνοι στην μέση και στον αυχένα και η κακή στάση σώματος. Η γιόγκα είναι μια εναλλακτική μορφή άσκησης που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει θετικά στην μείωση αυτών των προβλημάτων.

Η λέξη γιόγκα (Yoga) πρόερχεται από την λέξη «yoking» που σημαίνει σημαίνει συνένωση, συνύπαρξη, του μυαλού και του σώματος μέσω συγκεκριμένων μεθόδων, κύρια του  διαλογισμού. Η προέλευση της γιόγκα πιστεύεται ότι είναι από την Ινδική παραδοση. Οι πρώτες ενδείξεις από πρακτικές γίογκα εντοπίζονται στο 400 π.Χ. ενώ στα τέλη του 19ου αιώνα έγινε δημοφιλής στον δυτικό κόσμο ως ένα είδος σωματικής και πνευματικής άσκησης.


Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η γιογκα:

  1. Οδηγεί σε αρμονία και ισορροπία μεταξύ σώματος, νου και πνεύματος.
  2. Αυξάνει δύναμη, ευλυγισία, εύρος κίνησης και ισορροπία.
  3. Επιβραδύνει τον ρυθμό της καρδιάς.
  4. Εξισορροπεί την πίεση του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία.
  5. Ρυθμίζει τις ορμόνες και τους βιολογικούς ρυθμούς του σώματος.
  6. Ενδυναμώνει, τονώνει τους μυς, και χαρίζει ευλυγισία.
  7. Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
  8. Καταπολεμά την κατάθλιψη, το άγχος και την αϋπνία.
  9. Βελτιώνει τη στάση σώματος
  10. Μειώνει το άσθμα
  11. Συμβάλει στη καταπολέμηση του καρκίνου
  12. Μειώνει το σωματικό βάρος.
Εφόσον λοιπόν θέλετε να ξεκινήσετε γιόγκα θα ήταν χρήσιμο να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:
  • Θα πρέπει να διαλέξετε το είδος της γιόγκας που σας αρέσει Η Hatha γιόγκα ταιριάζει σε όλους, ανεξαρτήτως επιπέδου φυσικής κατάστασης ή ηλικίας. Θεωρείται ιδανική αν έχετε μειωμένη ευλυγισία, επειδή πρόκειται για ένα είδος γιόγκα που μπορείτε να εκτελέσετε τόσο με ήπιο ρυθμό, όσο και με πιο δυναμικό, αν το επιθυμείτε.
  • Επιλέξτε το κατάλληλο περιβάλλον και εξοπλισμό. Είναι πολύ σημαντικό να είστε σε ένα χώρο που σας χαλαρώνει. Φορέστε άνετα ρούχα και βγάλτε τα παππούτσια σας έτσι ώστε να νιώθετε ανάλαφροι/ες. Προμηθευτείτε ένα λεπτό σρωματάκι και βάλτε χαλαρή μουσική (εάν είναι επιλογή σας).
  • Το γεύμα σας πρίν την γίογκα θα πρέπει να είναι ελαφρύ και θα πρέπει να πίνεται λίγο νερό κατά την διάρκεια της άσκησης.
  • Κλείνετε εντελώς τα κινητά σας. Είναι η στιγμή για να αποσυνδεθείτε και να ηρεμήσετε και εσείς και ο υπόλοιπος κόσμος στο χώρο.
  • Πριν το πρώτο σας μάθημα συστηθείτε στη δασκάλα ή δάσκαλο σας και ενημερώστε τους για οποιοδήποτε ταυματισμό ή θέμα υγείας.
  • Πάντα πρέπει να κάνετε προθέρμανση έτσι ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος και η ενέργεια σας. Η προθέρμανση είναι απαραίτητη για την πρόληψη τραυματισμών.
  • Ασκηθείτε συχνά. Για μέγιστο όφελος 4-6 φορές την εβδομάδα ή τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα για να δείτε και να νοιώσετε πραγματική διαφορά.
  • Μην σπρώχνετε τον εαυτό σας πέρα από τα όρια σας. Δεν υπάρχει λόγος για ανταγωνισμό. Ξεκινήστε με εύκολες ασκήσεις. Το πιο σημαντικό σε αυτό το επίπεδο είναι να μάθετε να πάιρνετε σωστά αναπνοές και να ηρεμείτε.
  • Θα  ήταν  χρήσιμο  να  συμβουλευτείτε  ένα  δάσκαλο γιόγκα προκειμένου νας σας δείξει την τεχνική των ασκήσεων και να σας τη φιλοσοφία της γιόγκα.

 

1.Smith, Kelly B.; Pukall, Caroline F. (2009). “An evidence-based review of yoga as a complementary intervention for patients with cancer”. Psycho-Oncology 18 (5): 465–475.

2.Vancampfort, D. et al., (2012). “Yoga in schizophrenia: a systematic review of randomised controlled trials”.  Acta  Psychiatrica Scandinavica, 126 (1): 12–20.

3.Sharma, Manoj; Haider, Taj (2012). “Yoga as an Alternative and Complementary Treatment for Asthma: A Systematic Review”.Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative  Medicine, 17 (3):  212–217.

4.Innes, Kim E.; Bourguignon, Cheryl (November–December 2005). “Risk Indices Associated with the Insulin Resistance Syndrome, Cardiovascular Disease, and Possible Protection with Yoga: A Systematic Review”.Journal of the American Board of Family  Medicine 18 (6): 491–519.

5.Madanmohan M., et al., (2008). Effect of six weeks yoga training on weight loss following step test, respiratory pressures, handgrip strength and handgrip endurance in young healthy subjects.  Indian Journal of Physiology and Pharmacology, 52(2):164-170]

6.Parshad O. (2004).  Role of yoga in stress management.  The West  Indian Medical Journal, 53(3):191-194.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα