Ο σημαντικότερος ίσως ρόλος της λιποδιαλυτής βιταμίνης D είναι η διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, κάτι το οποίο επιτυγχάνει αυξάνοντας την απορρόφηση ασβεστίου από τις τροφές και μειώνοντας την απώλεια του στα ούρα.
Παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού καθώς και στην διαίρεση των κυττάρων -μια διαδικασία που μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Είναι απαραίτητη για την διατήρηση των σταθερών επιπέδων της ινσουλίνης του αίματος.
Το μεγαλύτερο κομμάτι βιταμίνης D στο σώμα δημιουργείται κατά την διάρκεια μιας χημικής αντίδρασης που ξεκινα με την έκθεση του δέρματος μας στο ηλιακό φως. Η χοληκαλσιφερόλη (D3) αποτελεί την αρχική μορφή της συγκεκριμένης βιταμίνης.
Ποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια έλλειψη ?
Οι αυστηρά χορτοφάγοι που αποφεύγουν τα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι άνθρωποι με σκουρόχρωμη επιδερμίδα.
Οι αλκοολικοί.
Τα ατομα με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, τα οποία ενώ μπορούν να την συνθέσουν, δεν μπορούν να την ενεργοποιήσουν.
Άτομα που πασχουν από κακη απορρόφηση στο έντερο ή κοιλιοκάκη.
ΣΥΝΗΘΗΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:
400-800 IU/ ημέρα.