Πού βρίσκεται η επαρκέστερη ποσότητα πρωτεΐνης;

Μπορεί το κρέας να φημίζεται για την πρωτεΐνη του, είναι όμως δυνατό να τη λάβετε σε επαρκείς ποσότητες, χωρίς να το καταναλώνετε συνεχώς ή καθόλου.

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ενέργειά μας, αλλά και για τη δόμηση των ιστών. Προφανώς και είναι εφικτό να αποφύγουμε την  κατανάλωση κρεατος, αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν εκατομμύρια χορτοφάγοι ανά τον κόσμο, απόλυτα υγιείς, που έχουν χρόνια να καταναλώσουν κρέας και καταφέρνουν να λάβουν τα απαραίτητα στοιχεία του από άλλες πηγές, χωρίς να παρουσιάζουν ελλείψεις.


Σύμφωνα με τις οδηγίες για τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν περίπου 0,8 γρ/κιλό σωματικού βαρους την ημέρα και οι άντρες 1 γρ/κιλο σωματικού βαρους , ενώ οι αθλητές, οι εγκυμονούσες και όσες θηλάζουν χρειάζονται περισσότερη. Όσο, όμως, κι αν η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και το χτίσιμο των μυών, την τόνωση του ανοσοποιητικού, τις αναπνευστικές και καρδιακές λειτουργίες, όταν αυτή προέρχεται από το κρέας αποδίδει περισσότερες θερμίδες και λιπαρά. Οι ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες είναι υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του.

Ενας χορτοφάγος που δεν είναι vegan έχει ως εναλλακτικές του κρέατος τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Οι vegans μπορούν να πάρουν την πρωτεΐνη που χρειάζονται από μη μεταλλαγμένη σόγια, ξηρούς καρπούς, σπόρους κανναβης, όσπρια, το συνδυασμό των οσπρίων με αναποφλοίωτο ρύζι. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν απορροφώνται το ίδιο καλά από τον οργανισμό, είναι ο χορτοφάγος να γνωρίζει τους σωστούς συνδυασμούς τροφών. Γιατί όταν τα φυτικά τρόφιμα συνδυαστούν μεταξύ τους (φακές με σόγια, για παράδειγμα), δίνουν πολλά απαραίτητα αμινοξέα και έτσι συντίθενται πρωτεΐνες σχεδόν ισάξιες με τις ζωικές.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.