Τί είναι η κετογονική διατροφή;

Η κετογονικη ή κέτο δίαιτα είναι μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που μοιράζεται πολλές ομοιότητες με τις δίαιτες Atkins και χαμηλών υδατανθράκων. Αυτή η μείωση των υδατανθράκων βάζει το σώμα σε μια μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται κέτωση. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα γίνεται πολυ αποτελεσματικό στην καύση λίπους για ενέργεια. Μετατρέπει το λίπος σε κετόνες στο ήπαρ, οι οποίες μπορούν να τροφοδοτήσουν ενέργεια τον εγκέφαλο.

Η δίαιτα κέτο χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για την αντιμετωπιση επιληπτικών κρίσεων στα παιδιά. Ενώ έχει επίσης δοκιμαστεί για απώλεια βάρους, έχουν μελετηθεί μόνο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και τα αποτελέσματα έχουν αναμιχθεί. Δεν ξέρουμε αν λειτουργεί μακροπρόθεσμα, ούτε αν είναι ασφαλής. Σε μια καθημερινή δίαιτα 2.000 θερμίδων, αυτό μπορεί να μοιάζει με 165 γρ. λίπους, 40γρ. υδατανθράκων και 75γρ. πρωτεΐνης. Ωστόσο, η ακριβής αναλογία εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες σας. .


Μερικά υγιή ακόρεστα λίπη επιτρέπονται στη διατροφή κετο – όπως ξηροί καρποί, σπόροι, αβοκάντο, tofu και ελαιόλαδο. Ωστόσο, τα κορεσμένα λίπη από έλαια, βούτυρο και βούτυρο κακάο ενθαρρύνονται σε υψηλές ποσότητες. Η πρωτεΐνη είναι μέρος της δίαιτας κετο.

Τι γίνεται με τα φρούτα και τα λαχανικά;

Όλα τα φρούτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, αλλά μπορείτε να έχετε ορισμένα φρούτα (συνήθως μούρα) σε μικρές μερίδες. Τα λαχανικά περιορίζονται σε φυλλώδη πράσινα, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, σπαράγγια, πιπεριές, κρεμμύδια, σκόρδο, μανιτάρια, αγγούρι.

Κίνδυνοι :

Κορυφή της λίστας: υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Διατηρείτε τα κορεσμένα λίπη <7% των ημερήσιων θερμίδων σας. H δίαιτα κετο σχετίζεται με αύξηση της «κακής» χοληστερόλης LDL, η οποία συνδέεται με καρδιακές παθήσεις.

Δυσκοιλιότητα, καθως είναι χαμηλή σε φυτικες ινες, όπως δημητριακά και όσπρια.

Αλλαγες στη διάθεση. Ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη από υδατάνθρακες για να λειτουργήσει.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα