Οι 5 πιο «επικίνδυνες» ασκήσεις του γυμναστηρίου

Πολλές φορές ακούτε από γυμναστές και φίλους να μην κάνετε μια άσκηση γιατί είναι επικίνδυνη. Η αλήθεια όμως είναι ότι καμία άσκηση δεν είναι επικίνδυνη αρκεί να γίνεται με σωστή τεχνική και να βασίζεται στο προπονητικό επίπεδο του ασκούμενου. Παρολ’ αυτά υπάρχουν κάποιες ασκήσεις οι οποίες μπορούν να επιφέρουν τραυματισμούς σε βάθος χρόνου και δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο νομίζετε. Ποιές είναι αυτές;

1. Jumps

Ο στόχος εισαγωγής αλμάτων σε ένα πρόγραμμα είναι η αύξηση της ισχύος του ασκούμενου (και όχι η καρδιοαναπνευστική αντοχή). Η ισχύς ισούται με το γινόμενο της δύναμης και της ταχύτητας και είναι βασικό χαρακτηριστικό της αθλητικής επίδοσης των περισσότερων αθλημάτων. Έτσι οι αθλητές είναι απαραίτητο να εκτελούν αλτικές ασκήσεις. Ωστόσο το ίδιο δεν ισχύει για τους αρχάριους ή μέτρια γυμνασμένους των οποίων το νευρικό και μυϊκό συστημα δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα να προκαλούνται τραυματισμοί όπως πχ ρήξεις συνδεσμικών στοιχείων. Γι αυτό είναι προτιμότερο να εκτελούν πρώτα πολυραθρικές ασκήσεις (πχ καθίσματα) και ασκήσεις ισορροπίας.

2. Bench Press Barbell

Δεν υπάρχει ασκούμενος που να μην έχει κανεί πιέσεις πάγκου με μπάρα εφόσον είναι από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικες ασκήσεις για την ανάπτυξη του θώρακα και των τρικέφαλων βραχιόνων. Γιατί όμως συγκαταλέγεται στις επικίνδυνες ασκήσεις; 1)Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που εκτελούν τη συγκεκριμένη άσκηση την εκτελούν με λάθος τεχνική όπως πχ σηκώνουν την μέση ή το κεφάλι με αποτέλεσμα να προκαλούνται οσφυαλγίες ή αυχενικά σύνδρομα. 2) Το 65% του συνολικού πληθυσμού έχει μυϊκές ανισορροπίες. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι η πολύωρη καθιστική εργασία ή η λάθος προπόνηση προκαλεί μείωση του μήκους των μυών του θώρακα και επιμήκυνση των μυών της πλάτης. Ετσι όταν θα πας να κανείς πιέσεις πάγκου αφενός δεν θα διορθώσεις ποτέ την ανισορροπία αφετέρου αργά η γρήγορα θα προκαλέσεις τραυματισμό στον ώμο (impingement syndrome). Ως λύση προτείνεται να ξεκινάς με πιέσεις πάγκου με αλτήρες.


3. Rear Pull Down Cable

Έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι αν κανείς οπισθολαίμιες έλξεις θα γυμνάσεις περισσότερο τον πλατύ ραχιαίο μυ. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο συγκεκριμένος μυς γυμνάζεται το ίδιο αποτελεσματικά με τις εμπροσθολαίμιες έλξεις. Το μόνο που καταφέρνεις στις οπισθολαίμιες έλξεις είναι να φέρεις σε ακραία θέση τη κεφαλή του βραχιονίου με κίνδυνο τραυματισμού. Εξίσου επιβλαβές και επικίνδυνο είναι και για το αυχένα εφόσον κατά την εκτέλεση της άσκησης πραγματοποιείται προβολή της κεφαλής.

3. Leg Extention

Το μηχάνημα leg extension υπάρχει σε όλα τα γυμναστήρια και χρησιμοποιείται για την ενδυνάμωση των τετρακεφάλων. Σίγουρα όλοι το έχετε δοκιμάσει και κάποιοι από εσάς το έχετε ως βασική άσκηση στο πρόγραμμα ποδιών. Έχετε όμως αναλογιστεί αν η συγκεκριμένη κίνηση επαναλαμβάνεται στη καθημερινότητά σας; H αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα χρησιμοποείται κατά κώρον από τους φυσικοθεραπευτές για αποκατάσταση και από τους αθλητές (πχ ποδοσφαιριστες) ή bodybuilders για περετέρω διαχωρισμό των μυϊκών ομάδων. Ωστόσο η χρήση από τους υπόλοπους ασκούμενους μπορεί να οδηγήσει σε χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας ή βλάβη στο πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο.

5. Broomstick Twist

Οι στροφές του κορμού από όρθια ή καθιστή θέση συγκαταλέγεται στις ασκήσεις ενδυνάμωσης των λοξών κοιλιακών μυών. Χρησιμοποιείται πολλές φορές από τους αθλητές διότι είναι ένα κινητικό πρότυπο που επαναλαμβάνεται συχνά στους αγώνες τους. Τι γίνεται όμως εάν το κάνουν όλοι οι άλλοι ασκούμενοι; Η απάντηση είναι σπονδυλολίσθηση ή τραυματισμοί των συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης. Η αξονική στροφή της θωρακής και οσφυϊκής μοίρας είναι 35° και 5° αντίστοιχα. Η κίνηση μεγαλύτερου εύρους τροχιάς με μεγάλη ταχύτητα είναι πολύ πιθανόν ότι θα οδηγήσει σε οξείς πόνους στη μέση.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.