Ποια τα μυστικά επιτυχίας ενός επαγγελματία καλαθοσφαιριστή;

Η καλαθοσφαίριση είναι το δεύτερο πιο διάσημο άθλημα μετά το ποδόσφαιρο. Όπως όλα τα αθλήματα απαιτεί φυσικές ικανότητες όπως αερόβια και κυρίως αναερόβια αντοχή, ταχύτητα, ισχύ, ευελιξία και επιδεξιότητα. Παρόλ’ αυτά ένας αθλητής καλαθοσφαίρισης θα πρέπει να διαθέτει και τα κατάλληλα ψυχοσωματικά χαρακτηριστικά για να είναι επιτυχημένος.

Η διεθνής μπασκετμπολίστρια Κατερίνα Σωτηρίου με πολλές επιτυχίες στην Ελλάδα (Εθνική Ελλάδος και Ελληνικό πρωτάθλημα), την Ισπανία (Zaragosa, Πάμπλονα, Μπούργκος) και την Ιταλία (Pallacanestro Torino, Battiplagia63) μας αναφέρει τι ψυχοσωματικά χαρακτηριστικά χρειάζεται   να έχει ένας αθλητής υψηλού επιπέδου:

«Η διαφορά ενός καλού αθλητή με έναν επαγγελματία αθλητή υψηλού επιπέδου έγκειται στην ικανότητα τους να αντεπεξέλθουν σωματικά και  ψυχικά στις εκάστοτε συνθήκες που θα παρουσιαστούν στο δρόμο τους προς την επιτυχία. Έτσι και ένας μπασκετμπολίστας για να φτάσει σε  υψηλό επίπεδο απόδοσης με σκοπό να επιτύχει προσωπικούς και ομαδικούς στόχους σε υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού πρέπει να διαθέτει τις  εξής ικανότητες:

Πάθος & Θέληση

Το πάθος και η θέληση είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά της συνταγής που λέγεται “επιτυχία”. Το πόσο πολύ “το θέλεις” θα σε βοηθήσει και θα γίνει η κινητήρια δύναμή σου να αντεπεξέρχεσαι καθημερινά στις δύσκολές στιγμές κούρασης και υψηλής ψυχολογικής  πίεσης. Όταν αγαπάς πραγματικά και θυσιάζεσαι για αυτό που κάνεις, πετυχαίνεις.


Σκληρή δουλειά

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συνεχή σκληρή δουλειά. Σκληρή δουλειά που περιλαμβάνει ατελείωτες ώρες σε γυμναστήριο και γήπεδο μπάσκετ. Δεν ξέρω αν ο καθένας είναι τυχερός να συναντά πάντα ανθρώπους με τεχνογνωσία, εγκαταστάσεις και κατάλληλες συνθήκες προπόνησης ή και αγώνα. Ο καθένας πρέπει να βρίσκει τον τρόπο να αφήνει πίσω τις δικαιολογίες και να δουλεύει χωρίς τίποτα και κανένας να του αποσπά το μυαλό από την επίτευξη των στόχους του. Η συνεχή πίεση θα σε βοηθήσει να πολεμήσεις τον φόβο και την έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Θετική Σκέψη

Σίγουρα η θετική σκέψη των πραγμάτων και κυρίως ο θετικός αυτόδιάλογος βοηθούν στην καλή ψυχολογία σου και συνάμα στην απομάκρυνση αρνητισμού, φόβου καθώς και στην ανατροφοδότηση πίστης και εμπιστοσύνης στον εαυτό σου.

Ανοιχτός σε ιδέες και γνώση

Με το καιρό παρουσιάζονται στο δρόμο σου καινοτομίες, διαφορετικές φιλοσοφίες με σκοπό την βελτίωση ποιότητας της προπόνησης και του παιχνιδιού. Με μάτια και αυτιά ανοιχτά όπως έλεγαν οι παλιότεροι, να μην είσαι αρνητικος αλλά να αφουγκράζεσαι τα καινούρια δεδομένα,να παρατηρείς, να ρωτάς,να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι με σκοπό τη γνώση και την μεγιστοποίηση της απόδοσης σου.

Επιμονή

Μια λέξη με τεράστια σημασία και δύναμη. Επιμονή σημαίνει θυσιάζεις προσωπικές στιγμές,στιγμές με φίλους,με οικογένεια, μια σχέση για να δουλεύω σκληρά, τρελά ίσως ώστε να γίνεις καλύτερος. Όταν θα σε μειώσει κάποιος, θα σε αμφισβητήσει, θα σου πει ίσως ότι δεν μπορείς, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις…Να επιμένεις! Δεν θα πηγαίνουν πάντα όλα τέλεια. Εκεί δεν χρειάζεται απογοήτευση, αλλά επιμονή.     Έτσι κι αλλιώς δεν χάνεις ποτέ. ‘Η κερδίζεις ή μαθαίνεις!Γι’ αυτό κυνήγησε τους στόχους σου και κάνε τα όνειρά σου πραγματικότητα!!»

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.