Τα γλυκά των Χριστουγέννων και οι θερμίδες τους

Τα Χριστούγεννα έφτασαν, τα τραπέζια έχουν γεμίσει με διάφορα γλυκίσματα και ο πειρασμός καραδοκεί…

Σίγουρα γύρω απο το μυαλό σας τριγυρνάνε τα εξής ερωτήματα: Να το φάω ή όχι; Ποιο απο αυτά να διαλέξω και ποιο θα μου δώσει λιγότερες θερμίδες; Πρίν πάρετε την αποφάση καλό θα ήταν να γνωρίζετε τα συστατικά ή/και τις θερμίδες που έχουν αυτά τα γλυκά.

Κουραμπιέδες

Το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων προέρχεται από το τουρκικό Kurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη. Στην Ελλάδα ήρθε το 1924 από Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας.Ένας  κουραμπιές βάρους περίπου 30 γρ. περιέχει 156 θερμίδες, 15,5 γρ. υδατάνθρακες, 1,8 γρ. πρωτεϊνες 9,2 γρ. λιπαρά (ιδίως κορεσμένα, λόγω της προσθήκης βουτυρου, που θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα) και 8,5 mg χοληστερόλη .

Μελομακάρονα

Το μελομακάρονο ή φοινίκι είναι ελληνικό γλύκισματο το οποίο προέρχεται και αυτό απο τη Μικρά Ασία. Στην αγγλική γλώσσα λέγεται “small honey cake”. Παρασκευάζεται από τα εξής βασικά συστατικά: αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Επιπροσθέτα συστατικά είναι το καρύδι, το κονιάκ, η κανέλα και άλλα αρωματικά ή μπαχαρικά.

Τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες, επειδή όταν παρασκευάζονται με ελαιόλαδο το οποίο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) μονοακόρεστων λιπαρών, ουσίες που βοηθούν στην μείωση της LDL («κακής») και την διατήρηση των επιπέδων της HDL («καλής») χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης η προσθήκη καρυδιών γεμίζει τον οργανισμό με μέταλλα, βιταμίνες Β6 και Ε, καθώς και σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, γεγονός που τους προσδίδει σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Το μέλι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος καθώς και στις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού. Τέλος, η κανέλα αποτελεί ένα εξαίρετο μπαχαρικό με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα σιδήρου όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού ή του χυμού πορτοκάλι.


Ένα μελομακάρονο βάρους περίπου 30 γρ. περιέχει 108 θερμίδες, 15 γρ. υδατάνθρακες, 1,2 γρ. πρωτεϊνες 5 γρ. λιπαρά και 0 mg χοληστερόλη.

Δίπλες

Οι δίπλες είναι ένα Ελληνικό επιδόρπιο όπου σερβίρονται συνήθως σε γάμους και την πρωτοχρονιά. Πιστεύεται ότι προέρχονται από την Πελοπόννησο και σύμφωνα με τη παράδοση συμβολίζουν τα σπάργανα του Χριστού και όπως στα μελομακάρονα το μέλι συμβολίζει την ευζωία και τη δημιουργία που θέλουμε να μας φέρει το νέο έτος.Tο κύριο συστατικό του είναι λεπτή ζύμη. . Η ζύμη διπλώνεται σε διάφορα σχήματα, τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στο τέλος εμποτίζεται με σιρόπι. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται μέλι αντί για σιρόπι και αρωματίζονται με κανέλα και προστίθεται ψιλοκομμένο καρύδι.Μια δίπλα βάρους περίπου 30 γρ. περιέχει 84 θερμίδες, 11 γρ. υδατάνθρακες, 1,3 γρ. πρωτεϊνες 4,5 γρ. λιπαρά και 11 mg χοληστερόλη.

Βασιλόπιτα

Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται (μοιράζεται) λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση η βασιλόπιτα συνδέεται με τον Μέγα Βασίλειο, επίσκοπο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας ο οποίος έδωσε εντολή να μοιραστεί ο χρυσός των πλουσιών με νομίσματα που τοποθετήθηκαν σε μικρούς άρτους. Η βασιλόπιτα συνηθίζεται να λέγεται «πολίτικη» ή «σμυρνέικη» Βασιλόπιτα η οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, παρασκευάζεται σε διάφορα μεγέθη και είδη αλλά συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά. Σε άλλα μέρη επικρατούν άλλοι τρόποι παρασκευής με μπαχαρικά κ.α. Η βασιλόπιτα τύπου κέικ γίνεται με πολύ βούτυρο και πολλά αυγά, με συνέπεια να είναι μεγάλης θερμιδικής αξίας με πολλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα. Ένα κομμάτι βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι 80 γρ. έχει 255 θερμίδες και 7,5 γρ. λιπαρά.

Συμπερασματικά φαίνεται ότι τα μελομακάρονα και οι δίπλες είναι τα πιο “αθώα”. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μέτρια κατανάλωση γλυκισμάτων μια φορά το χρόνο δεν έχει επιπτώσεις στον οργανισμό.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης: