Τι τύπος άσκησης είσαι?

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι η ηλικία.Σε αυτό το podcast, θα σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον τρόπο άσκησης που ταιριάζει σε καθέναν από εσάς!
Παρακάτω θα αναλύσουμε έναν-έναν τους παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή άσκησης. Αρχικά, θα ήθελα να τονίσω ότι άσκηση δεν σημαίνει απαραίτητα τρέξιμο στον διάδρομο ή προπόνηση με μηχανήματα στο γυμναστήριο. Yπάρχουν πάρα πολλές επιλογές που ακόμα μπορεί να μην γνωρίζετε ότι σας ταιριάζουν ή να μην σας δόθηκε η ευκαιρία να τις γνωρίσετε..

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι η ηλικία.

1. Ηλικία

20-30 ετών: Από τα 20 μέχρι τα 30, το νευρικό σύστημα του οργανισμού είναι ώριμο ώστε να ανταποκριθεί στις ασκήσεις υψηλής έντασης, οι καρδιακοί σφυγμοί μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά και οι μύες μπορούν να αποδώσουν την καλύτερη δυνατή ισχύ! Εκμεταλλευτείτε το και προτιμήστε αθλήματα ή δραστηριότητες υψηλής έντασης. Ο στίβος, η ποδηλασία, οι πολεμικές τέχνες, το squash, η προπόνηση με βάρη και η ορειβασία είναι καλές επιλογές.

30-40: Ωριμάζοντας, το σώμα σας χρειάζεται έμφαση στον τομέα της αντοχής, στη διατήρηση της μυικής μάζας και της ελαστικότητας στις αθρώσεις. Τέννις, πιλάτες, τρέξιμο, κολύμβηση, έντονος χορός, πεζοπορία, αεροβική: Αυτές είναι μορφές άσκησης που θα βελτιώσουν αρκετά την καρδιοπνευμονική σας λειτουργία. Επίσης, η πρόπονηση με βάρη σε αυτές τις ηλικίες μπορεί να προσφέρει ασφάλεια της μυικής μάζας και του ποσοστού λίπους.

40-60: Ο στόχος σε αυτές τις ηλικίες είναι η διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης, η σωστή στάση σώματος και η πρόληψη διαφόρων παθήσεων. Συστήνονται ήπιες μορφές ασκησης, όπως αεροβική χαμηλής έντασης, γοργό περπάτημα, κολύμβηση, πεζοπορία, χορός, γιόγκα, πιλάτες. Να θυμάστε ότι η άσκηση δεν έχει ηλικία!

2. Το ιδανικό για κάθε φύλο

Για τους άνδρες:

Το ανδρικό σώμα από τη φύση του είναι πιο μυώδες και δυνατό από το γυναικείο. Επενδύστε σε ασκήσεις δύναμης και δώστε έμφαση στο κάτω μέρος του σώματός σας. Επενδύστε χρόνο σε κάποιο άθλημα ή μια δραστηριότητα και αφήστε τις απλές ασκήσεις του γυμναστηρίου, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Ασχοληθείτε με μια δραστηριότητα που σας ταιριάζει και είναι εξελίσιμη, π.χ. τέννις, πολεμικές τέχνες, ορειβασία και ομαδικά αθλήματα όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο βόλλεϋ. Αυξήστε την απόδοσή σας, συνδυάζοντας το άθλημα αυτό με ασκήσεις με βάρη.

Για τις γυναίκες:


Όσον αφορά στο ευαίσθητο φύλο, η καλλίγραμμη σιλουέτα είναι ο στόχος. Δώστε έμφαση στους γλουτούς και στον κορμό και σε δραστηριότητες, που ενεργοποιούν όλο το μυικό σύστημα αρμονικά. Ο χορός, το πιλάτες, η κολύμβηση είναι πολύ καλές επιλογές. Οι ασκήσεις με αντιστάσεις μια φορά τη βδομάδα συστήνονται για τη διατήρηση της μυικής μάζας.

3. Ενας ακόμα παράγοντας που καθορίζει ποια άσκηση σας ταιριάζει είναι ο χαρακτήρας σας..

Αν είστε κοινωνικός τύπος, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια ομαδική δραστηριότητα, όπως ο χορός, η zumba, ομαδικά προγράμματα στο γυμναστήριο ή να γυμναστειτε με παρέα π.χ. τέννις, τζόκινγκ. Για τους πιο ‘μοναχικούς’, η κολύμβηση, η ποδηλασία ειναι μερικές επιλογές.

4. Ομάδα

Αίματος Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, κάποιες ομάδες αίματος επωφελούνται περισσότερο από συγκεκριμένες μορφές άσκησης:
Πιο αναλυτικά:

Ομάδα αίματος 0

Η έντονη μορφή άσκησης λειτουργεί ευεργετικά στον οργανισμό και ενάντια στο στρες σε όσους έχουν ομάδα αίματος 0. Aν ανήκετε σε αυτήν την ομάδα αίματος, επιλέξτε ασκήσεις με αντιστάσεις / βάρη, τρέξιμο, ποδηλασία, γρήγορο κολύμπι.
Ομάδα αίματος Α και ΑΒ

Οι χαλαρωτικές ήπιας έντασης μορφές άσκησης είναι ευεργετικές για το νευρικό σύστημα ατόμων με ομάδα αίματος Α και ΑΒ. Επιλέξτε πεζοπορία, κολύμπι, γιόγκα, πιλάτες, ποδηλασία.

Ομάδα αίματος Β

Την ιδανική ισορροπία για την ομάδα αίματος Β προσφέρουν οι δραστηριότητες μέτριας έντασης, όπως η αεροβική και το τέννις.

Επιλέξτε μια μορφή άσκησης, που να μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητάς σας. Το μέρος που πρέπει να γυμναζεστε θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο, π.χ. ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, μποτιλιαρίσματος κ.λπ. Γενικά, φροντίστε να είναι κοντά στο σπίτι σας, ώστε να μην αναβάλλετε την άσκηση.

Ένα ακόμα θέμα, ο στόχος!

Ποιος είναι ο στόχος σας; Άσκηση για ευεξία και πρόληψη; Άσκηση για μείωση του βάρους; Άσκηση για βελτίωση της σωματικής απόδοσης; Όποιος και αν ειναι αυτός… αρκεί να ασκείστε με ευχαρίστηση. Διαλέξτε κάτι που όντως θέλετε να κάνετε και μην ξοδεύετε τα χρήματά σας άσκοπα. Για να εγγραφείτε σε ένα γυμναστήριο, μπείτε σε ένα πρόγραμμα άσκησης με στόχους και μεθοδικότητα. Σαν πρώτο βήμα, ασκηθείτε με παρέα, μπείτε τα ομαδικά γκρουπ εκγύμνασης, σε αθλητικό σύλλογο. Οι πιο απαιτητικοί, εμπιστευτείτε ένα προσωπικό γυμναστή! Σε συνδυασμό πάντα με μια ισορροπημένη διατροφή, τα αποτελέσματα που θέλετε θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα! Κάντε λοιπόν το παζλ από τα παραπάνω που ακούσατε και σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει! Να είστε καλά και χαμογελάτε!

Δημήτρης Αθανασιάδης MSc.
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
MedNutrition

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.