Το φάρμακο J147 δίνει ελπίδες στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Το J147 είναι μια τροποποιημένη έκδοση ενός μορίου που βρίσκεται στη κουρκουμίνη. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία αρχίζει με αργούς ρυθμούς και επιταχύνει με τα χρόνια. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια μορφή  γεροντικής άνοιας, μη θεραπεύσιμη και θανατηφόρα αποτελώντας την αιτία του 60% με 70% των περιπτώσεων άνοιας. Υπολογίζεται ότι πάνω 26,6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είχαν Αλτσχάιμερ το 2006, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς ο αριθμός αυτός μπορεί να τετραπλασιάσει μέχρι το 2050 (1).

Τα τελευταία 20-30 χρόνια οι ειδικοί εντόπισαν μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Σπανίως καταγράφεται έντονη κληρονομική προδιάθεση και το Αλτσχάιμερ εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία. Εχουν εντοπισθεί, επίσης, μεταλλάξεις που τείνουν να εξουδετερώνουν την επίδραση αυτών των γονιδίων. Πολλοί παράγοντες συντείνουν στην εμφάνιση της ασθένειας. Δεν κατανοούμε, ωστόσο, επαρκώς την αιτιολογία της και αδυνατούμε να προβλέψουμε την εξέλιξή της (1).


Το πειραμματικό φάρμακο J147 είναι κάτι σαν ένα σύγχρονο ελιξίριο της ζωής. Έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει τη νόσο του Alzheimer και την αντίστροφη γήρανση σε μια κλινική δοκιμή σε πειραματόζωα. Τώρα, οι επιστήμονες έχουν λύσει το παζλ για το τι ακριβώς κάνει το J147. Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 7 Ιανουαρίου, 2018 στο περιοδικό Aging Cell, διαπίστωσαν ότι το φάρμακο συνδέεται με μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα μιτοχόνδρια και κάνει τα κύτταρα γήρανσης να φαίνονται πιο νεανικά. Το J147 είναι μια τροποποιημένη έκδοση ενός μορίου που βρίσκεται στη κουρκουμίνη η οποία έχει αντιγλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση (2).

Το δείγμα στη συγκεκριμένη μελέτη αποτελούνταν από ποντίκια και οι μύγες και δεν μπορούμε να έχουμε σαφείς ενδείξεις για το πως αντιδρά στους ανθρώπους. Ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα,  είναι όχι μόνο ενθαρρυντικά για τη θεραπεία του Alzheimer, αλλά και ότι το J147 μπορεί να είναι χρήσιμο και σε άλλες ασθένειες όπως το Πάρκινσον και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

1. Burns, Alistair; Iliffe, Steve (2009). «Alzheimer’s disease» (στα αγγλικά). BMJ 338: b158

2. Joshua Goldberg et al. (2018).The mitochondrial ATP synthase is a shared drug target for aging and dementia. Aging Cell, 127: 1-13

 

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα