Πολλοί από εμάς αισθανόμαστε συχνά φουσκώματα. Ήμουν κ εγώ ακριβώς έτσι, αλλά όσο πιο χορτοφαγικη η διατροφή μου, τόσο καλύτερα τα συμπτώματα. Βέβαια αυτό σταδιακά, διαφορετικά θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.
Τι μας προκαλεί φούσκωμα και δυσφορία;
Είναι κάποιες τροφές που περιέχουν συγκεκριμένους υδατάνθρακες οι οποίοι δεν πέπτονται πλήρως στο λεπτό έντερο, κι έτσι περνούν στο παχύ έντερο για να διασπαστούν από τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται εκεί.
Τι είναι τα FODMAP;
Το “FODMAP” σημαίνει “ζυμώσιμοι ολιγο-, δι- και μονοσακχαρίτες και πολυόλες”
Ολιγοσακχαρίτες: Αυτές είναι διαλυτές φυτικές ίνες γνωστές ως πρεβιοτικά, οι οποίες τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο σας. Οι ολιγοσακχαρίτες περιλαμβάνουν τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα φασόλια/φακές και πολλά προϊόντα σιταριού.
Δισακχαρίτες: Η λακτόζη είναι το σάκχαρο αυτής της ομάδας, το σάκχαρο στα γαλακτοκομικά και στο ανθρώπινο γάλα.
Μονοσακχαρίτες: Η φρουκτόζη, η ζάχαρη στα φρούτα, είναι η ζυμώσιμη ζάχαρη αυτής της ομάδας.
Πολυόλες: Πρόκειται για αλκοόλες ζάχαρης, που χρησιμοποιούνται συνήθως ως τεχνητά γλυκαντικά. Βρίσκονται επίσης φυσικά σε ορισμένα φρούτα.
Τα FODMAP είναι διαβόητα για την πρόκληση πεπτικών συμπτωμάτων όπως φούσκωμα , αέρια, πόνος στο στομάχι και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.
Στην πραγματικότητα, περίπου το 60% των ατόμων με IBS έχουν αναφέρει ότι αυτοί οι υδατάνθρακες μπορεί είτε να προκαλέσουν είτε να επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους.
Η δίαιτα έχει τρεις φάσεις:
μια φάση αποβολής, μια φάση επανεισαγωγής και μια φάση συντήρησης που είναι προσαρμοσμένη σε εσάς. Κατά τη φάση της αποβολής, θα αποφύγετε όλα τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP – μια λίστα με συγκεκριμένα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά.