Τι σημαίνουν τα ΕΨΙΛΟΝ στις ετικέτες των τροφίμων;

Τα «Ε» στη λίστα συστατικών των συσκευασμένων τροφίμων αντικαθιστούν τη χημική ή κοινή ονομασία συγκεκριμένων προσθέτων τροφίμων. Αυτά χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν το χρώμα, τη γεύση, την υφή ή να αποτρέψουν την καταστροφή των τροφίμων. Τα πρόσθετα τροφίμων χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν μπαχαρικά όπως το σαφράν για να δώσουν στα τρόφιμα ένα κίτρινο χρώμα. Το αλάτι και το ξύδι χρησιμοποιήθηκαν για τη διατήρηση κρεάτων και λαχανικών για μεγάλα ταξίδια. Στη δεκαετία του 1960, οι αρχές αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν κατάλογο αυτών των προσθέτων. Στην Ευρώπη, αυτοί αναφέρονται ως αριθμοί Ε. (Ε=Ευρώπη).


  • 00 έως 199: ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ τροφίμων. Άλλα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για να προσθέσουν χρώμα στα τρόφιμα περιλαμβάνουν κουρκουμίνη (E100) και πάπρικα (E160c).
  • 200 έως 299: ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ. Αυτά εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροβίων στα τρόφιμα που μπορεί να μας κάνουν να αρρωστήσουμε. Το E220, για παράδειγμα, είναι το διοξείδιο του θείου, ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται συνήθως στο κρασί για να σταματήσει το βακτήριο οξικού οξέος από το να μετατρέψει το κρασί σε ξύδι.
  • 300 έως 399: ΑΝΤΙΟΞΕΙΩΤΙΚΑ. Η βιταμίνη C (E300) εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία.
  • 400 έως 499: ΠΥΚΝΩΤΙΚΑ, γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές. Τα πηκτικά χρησιμοποιούνται συνήθως σε σούπες ή σάλτσες. Οι γαλακτωματοποιητές βοηθούν στη διατήρηση της μείωσης λιπαρών ουσιών και υδαρών ουσιών, όπως η μαγιονέζα. Χωρίς γαλακτωματοποιητές, το λιπαρό και υδαρές μέρος μπορεί να διαχωριστεί, όπως φαίνεται με τις βινεγκρέτ.
  • 500 έως 599: ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ και αντιπηκτικά. Το όξινο ανθρακικό νάτριο (E500), κοινώς γνωστό ως μαγειρική σόδα ή σόδα διττανθρακικού, ρυθμίζει την οξύτητα.
  • 600 έως 699: ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΓΕΥΣΗΣ.
  • 700 έως 999: ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, παράγοντες αφρισμού και αέρια, όπως αέριο άζωτο (E941). Αυτό χρησιμοποιείται στις περισσότερες συσκευασίες τσιπ πατάτας.

ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΑ «Ε» . Είναι εγκεκριμένα πρόσθετα !

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.