6 κακές συνήθειες στάσης σώματος που πρέπει να αλλάξεις

Η καλή στάση σώματος είναι για πολλούς ανθρώπους μια συνεχής μάχη. Ωστόσο είναι πολύ εύκολο να αποκτήσετε συνήθειες που είναι επιβλαβείς για το μυοσκελτικό σας σύστημα, ειδικά όταν περνάτε πολλές ώρες την ημέρα καθισμένοι στο γραφείο  μπροστά από έναν υπολογιστή ή όταν χρησιμοποιείται το smartphone σας. Οι τακτικές επισκέψεις στον χειροπράκτη σας είναι σημαντικές για την υγεία της πλάτης, αλλά πρέπει να κάνετε περισσότερα για να διατηρήσετε την σπονδυλική στήλη σας υγιή. Εδώ είναι μερικές κακές συνήθειες στάσης σώματος που πρέπει να αλλάξετε!

1. Κυφωτική στάση γραφείου (στάση Κουασιμόδου)

Oι πολλές ώρες καθιστικής εργασίας μπροστά από έναν υπολογιστή οδηγεί στο «σύνδρομο του Κουασιμόδου». Η συγκεκριμένη στάση χαρακτηρίζεται από  ανάσπαση και βράχυνση του άνω μέρους της πλάτης, επιμήκυνση του κάτω μέρους της πλάτης, κύρτωση και κατά συνέπεια βράχυνση του άνω μέρους του θώρακα και χαλάρωση των εν τω βάθει καμπτηρων μυων του αυχένα. Η μακροπρόθεσμη διατήρηση αυτής της θέσης θα οδηγήσει σε πόνους στην μέση, στο αυχένα και στους ώμους (σύνδρομο δυσλειτουργίας). Οπότε πέρα από θέμα εμφάνισης (κανείς δε θα ήθελε να μοιάζει με Κουασιμόδο) είναι θέμα και υγείας της σπονδυλικής στήλης. Γι’ αυτό φροντίστε, ανά 1 ώρα, να σηκώνεστε από το γραφείο και να προσαρμόσετε τη καρέκλα και τον υπολογιστή σας στο κατάλληλο ύψος (εργονομία).

2. Κράτημα τηλεφώνου

Κρατώντας το ακουστικό του τηλεφώνου μεταξύ του αυτιού και του ώμου σας, πιέζετε τους μύες του αυχένα, του άνω μέρος της πλάτης και των ώμων. Ο αυχένας και οι ώμοι δεν έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν αυτή τη θέση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η στάση μπορεί να βλάψει τους μύες και άλλα μαλακά στοιχεία και να οδηγήσουν σε μυϊκές ανισορροπίες μεταξύ της αριστερής και της δεξιάς πλευράς του αυχένα σας. Προσπαθήστε να κρατάτε το τηλέφωνο με το χέρι σας ή να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή hands-free.

3. Στήριξη στο 1 πόδι

Η στήριξη στο ένα πόδι ενώ στέκεστε όρθιοι είναι μια συνήθεια που κάνετε χωρίς να το σκέφτεστε. Συνήθως γίνεται ξεκουράσετε το ένα πόδι ή για να νοιώσετε πιο όμορφα. Ωστόσο σε αυτή τη στάση αντί να χρησιμοποιείτε τους γλουτούς και τους μύες του πυρήνα για να σας κρατήσουν όρθιο, τοποθετείτε υπερβολική πίεση στη μία πλευρά του κάτω μέρους της πλάτης και του ισχίου σας. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αναπτύξετε μυϊκές ανισορροπίες γύρω από την περιοχή της λεκάνης, που μπορεί να προκαλέσει μυϊκή καταπόνηση στο κάτω μέρος της πλάτης και στους γλουτούς. Σε κάποιες περιπτώσεις η μετατόπιση του βάρους στο ένα πόδι οφείλεται σε ανισοσκελία όπου θα πρέπει να συμβουλευτείτε ορθοπεδικό.


4. Σταυροπόδι

Πολλοί άνθρωποι κάθονται σταυροπόδι, ειδικά οι γυναίκες. Ο λόγος για τον οποίο δεν είναι καλό για εσάς είναι επειδή: 1) αποσυμπιέζει τη σπονδυλική σας στήλη, πράγμα που σημαίνει ότι οι σπόνδυλοι σας είναι εκτός λειτουργίας και δεν κάθονται σωστά ο ένας πάνω από τον άλλο. Αυτό δημιουργεί πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης και σας αναγκάζει να κάθεστε ακουμπώντας στη μία πλευρά, εξισορροπώντας τη λεκάνη σας. 2) Σε αυτή τη θέση μειώνεται η ηλεκρομυϊκή δραστηριότητα του ορθού και των λοξών κοιλιακών μυών όπως επίσης και των πυελικών μυών (εικόνα (1, 2). 3) Μελέτες έχουν δείξει ότι το σταυροπόδι αυξάνει πολύ περισσότερο τη συστολική και (λιγότερο) τη διαστολική πίεση σε σύγκριση με το «feet flat»(3). Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες σε ανθρώπους που έχουν καρδιαγγειακές διαταραχές ή διαβήτη (4).

5 .Μεταφορά μεγάλων τσαντών

Η σύγχρονη ζωή απαιτεί πολλά πράγματα, και τις περισσότερες φορές όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να τα μεταφέρετε σε μια τσάντα. Όταν μεταφέρετε μια βαριά τσάντα μόνο στη μία πλευρά του σώματός σας, μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές ανισορροπίες που οδηγούν σε πόνο και δυσφορία μακροπρόθεσμα. Πολλά παιδιά που πηγαίνουν σχολείο μεταφέρουν όλα τα βιβλία της εβδομάδας και το κολατσιό τους. Η ετερόπλευρη ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε σκολίωση ή γενικότερα σε μυοσκελετικές βλάβες που είναι επιβλαβείς για την ανάπτυξη τους. Προσπαθήστε λοιπόν να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια και να δώσετε ένα καλό παράδειγμα στα παιδιά σας!

6. Οκλαδόν

Η στάση Sukhasana που χρησιμοποιούν στη γιόγκα, ή στάση του Βούδα ή οκλαδόν χρησιμοποιείται περισσότερο από ανατολικούς πληθυσμούς. Είναι μια θέση που παίρνουν κατά την ώρα του φαγητού ή για χαλάρωση. Όμως όπως χαλαρώνει το πνεύμα έτσι χαλαρώνουν και οι σύνδεσμοι του γόνατος, Μελέτες έχουν δείξει ότι η πολύωρη διατήρηση της συγκεκριμένης θέσης χαλαρώνει τους πλάγιους συνδέσμους του γόνατος(5). Ακόμα πιο καταστροφικό για το γόνατο είναι όταν από αυτή τη θέση σηκώστε σε όρθια θέση διότι το βάρος του σώματος πιέζει περισσότερο τα μαλακά μόρια. Μήπως τώρα θα ξανασκεφτείτε πώς θα καθίσετε στο έδαφος;

 

1. Snijders C, Hermans P, Kleinrensink G, (2006). Functional aspects of cross-legged sitting with special attention to piriformis muscles and sacroiliac joints. Clinical Biomechanics, 21: 116–121.

2. Snijders et al. (1995). Why Leg Crossing?: The Influence of Common Postures on Abdominal Muscle Activity. Spine. 20(18): 1989-1993

3. Peters G, Binder S & Campbell n (1999). The effect of crossing legs on blood presure: a randomized singe- blind cross-over study. Blood Pressure Monitoring; 4:97-101.

4. Adiyaman A, Tosun L, Lammy E, Jaap D, Jacques W. (2007). The effect of crossing legs on blood pressure, Blood Pressure Monitoring. 12(3):189-193

5. Hemmerich A, Brown H, Smith S, Marthandam S, Wy U, (2006). Hip, knee, and ankle kinematics of high range of motion activities of daily living. Journal of orthopedics research, 24(4):770-781.

 

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.