Ιπποφαές, μια πανίσχυρη πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών

Το ιπποφαές είναι ο καρπός ενός φυλλοβόλου θάμνου. Αναζητώντας το όνομά του και την ιστορία του, φτάνουμε στην αρχαιότητα. Τα τραυματισμένα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του συγκεκριμένου φυτού, παρουσίαζαν πιο λαμπερό τρίχωμα και ανάρρωναν γρηγορότερα. Ετσι λοιπόν προήλθε και το όνομά του, από τη σύνθεση των λέξεων ‘Ιππος’ (=άλογο) και ‘Φάος’ (=φως), που σημαίνει λαμπερό άλογο.

Τα τελευταία χρόνια η διατροφική του αξία έχει αναγνωριστεί και στην Ελλάδα και η καλλιέργειά του έχει διαδοθεί σημαντικά!

Το ιπποφαές είναι μία απο τις πιο πλούσιες πηγές Vit C, καθώς περιέχει περίπου 700mg, ποσότητα που ξεπερνάει κατά 15 φορές αυτήν του πορτοκαλιού! Ετσι δικαιόλογείται η υπεραντιοξειδωτική του δράση. Είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, σίδηρο, χλωροφύλλη, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, ασταξανθίνη, β-καροτίνη, σελήνιο, χρώμιο, βιταμίνες του συμπλέγματοςΒ, μέταλλα, όλα τα αμινοξέα, και κάλιο.

Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέροντας ευεξία και ενέργεια. Εχει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Έτσι, βοηθά στη γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών και στη σωστή ρύθμιση του μεταβολισμού.


Τα οφέλη του ενάντια στις ασθένειες είναι πολλαπλά.. Ενδεικτικά, θα αναφέρω κάποια απο αυτά:

1.Βοηθά στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn

2.Μείωνει τη χοληστερόλη και τη τιμή του σακχάρου στο αίμα. Λειτουργεί ευεργετικά στη προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος και την αντιμετώπιση των δερματικών προβλημάτων.

3.Το έλαιό του χρησιμοποιείται σε προϊόντα καλλωπισμού, καθώς είναι πλούσιο σε Vit E. Περνώντας στο πρακτικό κομμάτι, δηλαδή στην κατανάλωση του συγκεκριμένου καρπού, θα πρέπει να πούμε ότι οι καρποί του ιπποφαούς (συνήθως σε αποξηραμένη μορφή), αν  δεν έχουν ωριμάσει αρκετά είναι στυφοί. Ένας άλλος τρόπος κατανάλωσης είναι το βράσιμο των καρπών και η κατανάλωση του αφεψήματός τους. Στην αγορά θα βρείτε επίσης ιπποφαές, σε συμπυκνωμενο χυμό, αλλά και σε συμπλήρωμα διατροφής- κάψουλες ή έλαιο. Τα συμπληρώματα διατροφής μάλιστα αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή ιπποφαούς, αφού φτάνουν να περιέχουν μέχρι και 400 καρπούς!

Η καθημερινή χρήση του ιπποφαούς μας προσφέρει τόνωση και μας γεμίζει με ενέργεια. Αυτός ο μικρός καρπός, μόνο ευεργετικά μπορεί να λειτουργήσει για τον οργανισμό μας. Να είστε καλά και να χαμογελάτε!

Δημήτρης Αθανασιάδης MSc.
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
MedNutrition

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.