Η πρωταθλήτρια στην Ελληνική Κλειστή Κωπηλασία, Έλενα Ασουμανάκη, περιγράφει τα οφέλη και τα μυστικά της κωπηλασίας.
Τι είναι κωπηλασία και πόσο καιρό ασχολείσαι με αυτήν?
Η κωπηλασία είναι ένας συνδυασμός αθλημάτων στη προπόνηση, υπάρχει ένα γνωμικό που αναφέρει ότι ένας κωπηλάτης πρέπει να κατέχει την αντοχή ενός μαραθωνοδρόμου, τη δύναμη ενός αρσιβαρίστα, τα πνευμόνια ενός ορειβάτη, τη αυτοσυγκέντρωση ενός σκακιστή και τη καρδιά ενός λιονταριού. Ο αθλητής έχει το προνόμιο να βρίσκεται στη φύση και να τη σέβεται αφού περνάει πολλές ώρες μέσα στο νερό. Ξεκίνησα στην ηλικία των 3 κολύμβηση όπου συνέχισα μέχρι τα 19 μου χρόνια όπου και αποφάσισα να δοκιμάσω την υδατοσφαίριση. Η Κωπηλασία ήρθε τα τελευταία 3 χρόνια στη ζωή μου αφότου είχα την τύχη να γνωρίσω στις διακοπές μου τον Κυριάκο Ζαρουλέα (αντιπρόσωπο στην Ελλάδα της Concept 2, εργόμετρων) και τους Ολυμπιονίκες Βασίλη Πολύμερο (3ος Αθήνα 2004 και 2ος Πεκίνο 2008) και Χρύσα Μπισκιτζή (6η Πεκίνο 2008) οι οποίοι με προέτρεψαν να δοκιμάσω το άθλημα.
Τι φυσική κατάσταση χρειάζεται?
Σαν φυσική δραστηριότητα η κωπηλασία θεωρείται από τους αθλητικούς επιστήμονες από τις πιο πλήρες σαν άσκηση. Είναι ωφέλιμη στην ανάπτυξη της καρδιαναπνευστικής λειτουργίας και ταυτόχρονα και της μυικής λειτουργίας-δύναμης. Η Κωπηλασία είναι ένα άθλημα που μπορείς να το κάνεις μόνο σε λίμνες με ειδικές βάρκες ή σε ειδικούς εξομοιωτές (εργόμετρα). Απαιτεί αερόβια και αναερόβια άσκηση και συμβάλει και στην ενδυνάμωση του μυικού συστήματος.
Μπορούμε να κάνουμε όλοι κωπηλασία? Είναι δύσκολο?
Τη Κλειστή Κωπηλασία(IndoorRowing) μπορεί να την κάνει ο καθένας. Δεν έχει καμία σημασία η ηλικία, το φύλλο, το βάρος ή η μέχρι τώρα φυσική κατάσταση του ατόμου που θέλει να αθληθεί. Στο εξωτερικό υπάρχουν αθλητές που αγγίζουν την ηλικία των 80+ και ασκούνται χωρίς κανένα πρόβλημα. Ακόμη αν κάποιος είναι υπέρβαρος μπορεί να ασκηθεί με ασφάλεια στο εργόμετρο. Πρόκειται για μία άσκηση η οποία δεν καταπονεί τις αρθρώσεις διότι δεν έχει κραδασμούς κάτι που την καθιστά κατάλληλη για τον οποιοδήποτε που θέλει να ασχοληθεί. Ο βαθμός δυσκολίας εξαρτάται από τις απαιτήσεις του ασκούμενου, όσο πιο έντονα κάνουν άσκηση τόσο πιο έντονη γίνεται.
Γιατί είναι καλό να κάνουμε κωπηλασία?
Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας σου?
Πιστεύω πως δεν υπάρχει κάποιο μυστικό που το δίνεις σε κάποιον για να επιτύχει αλλά κοινά χαρακτηριστικά. Η επιτυχία έρχεται μέσα από την αποτυχία, από τη καθημερινή δουλειά με τη προπόνηση, τις στιγμές κούρασης, τη ψυχολογική πίεση, την αγάπη και πίστη για αυτό που κάνεις, την επιμονή-υπομονή για το στόχο μέχρι να επιτευχθεί και αν δεν έρθει τότε πείσμα και συνεχίζουμε. Θα χρησιμοποιήσω μια φράση που είχα διαβάσει σε μία συνέντευξη του Σπύρου Γιαννιώτη πριν την Ολυμπιάδα του Ρίο η οποία νομίζω τα λέει όλα, « Η αποτυχία είναι κάτι που πρέπει να σου συμβεί. Γιατί μετά είτε πεισμώνεις και προσπαθείς να το κάνεις καλύτερα ή σηκώνεσαι και φεύγεις.»
Είσαι coach και αν ναι που μπορούμε να σε βρούμε?
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στη Κολύμβηση
Προπονήτρια εκμάθησης Κολύμβησης στον Ολυμπιακό
PersonalTrainer στη Κλειστή Κωπηλασία