SPORTBODY
  • Αρθρογραφία
    • Υγεία & Διατροφή
    • Πρόληψη & Αποκατάσταση
    • Προπονητική & Αθλήματα
    • Γενικά άρθρα
  • E-shop
  • Πολυμέσα
    • Videos
  • Επικοινωνία
  • Σύνδεση
0
Your cart is empty. Go to Shop.
kreas01a

Κρέας, πόσο να καταναλώνω;

Η κατανάλωση κρέατος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και περίπλοκο ζήτημα, γι’ αυτό πριν απαντήσουμε στο ερώτημα που μόλις τέθηκε, θα πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις διαφορές, το κόστος και τα οφέλη των διαφόρων συστημάτων παραγωγής του. Για να βγάλουμε, ασφαλή συμπεράσματα και κατευθυντήριες οδηγίες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πλήρως τη διαδικασία εκτροφής που έχει ακολουθηθεί. Δηλαδή, τι έφαγαν τα ζώα, πόσο νερό απαιτήθηκε, τη χρήση γης, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την παγίδευση του διοξειδίου του άνθρακα, τις επιπτώσεις πριν και μετά την εκμετάλλευση καθώς και τη συνολική ποσότητα κρέατος που καταναλώνεται τελικά και όχι μόνο την αναλογία: βάρος ζώου σε γραμμάρια, σε σχέση με το κόστος εκτροφής του ζώου ανά γραμμάριο.
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι το κρέας – κόκκινο και λευκό – είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ενώ για τους περισσότερους είναι η καλύτερη και η πιο προσιτή μορφή πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών που υπάρχει. Εξίσου σημαντικό είναι να θυμόμαστε, ότι το κρέας πρέπει να καταναλώνεται σε σωστές ποσότητες. Σύμφωνα με τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής πρέπει να τρώμε κρέας 2 φορές τον μήνα.

Μια άλλη εναλλακτική πρόταση είναι η μη κατανάλωση κόκκινου κρέατος ως κυρίου πιάτου, αλλά ως συνοδευτικού μερικές φορές την εβδομάδα ή η εναλλαγή του με ψάρια (πληθυσμών όχι υπό εξαφάνιση). Υπάρχουν όμως και άλλες αξιόλογες μορφές πρωτεΐνης π.χ. αυγά, γαλακτοκομικά ή προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως τα δημητριακά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, κ.ά., που μπορούν να αντικαταστήσουν εν μέρει την κατανάλωση κρέατος. Ειδικότερα, οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις προτείνουν για περιβαλλοντικούς λόγους τη μείωση γενικά της πρωτεΐνης που προέρχεται από ζωικά προϊόντα και την αντικατάστασή της με φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί εύκολοι τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωση κρέατος -δεν είναι και τόσο δύσκολο, για παράδειγμα, το σκέτο ψητό κοτόπουλο που ετοιμάζετε, να γίνει ψητό κοτόπουλο με λαχανικά. Έτσι η βάση του γεύματος είναι η ίδια, αλλά θα περιοριστεί η ποσότητα του κρέατος που θα καταναλώσετε.

 Στην ερώτηση: Το λευκό κρέας είναι καλύτερο από το κόκκινο;

Απαντάμε ότι δεν είναι δίκαιο να πούμε ότι το λευκό κρέας είναι καλύτερο από το κόκκινο κρέας, ή ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αντικαθιστούν το κόκκινο με το λευκό, ή το αντίστροφο.

Όπως το κόκκινο κρέας, έτσι και το λευκό είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, ενώ μπορεί να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ανάλογα με το είδος και τη μέθοδο παραγωγής του, και σίγουρα στις σωστές ποσότητες αποτελεί βασικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής. Βάσει στατιστικών στοιχείων, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος στην Ευρώπη έχει παραμείνει σε σχετικά σταθερά επίπεδα από το 1961 μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η κατανάλωση κοτόπουλου έχει αυξηθεί κατά 400% και του χοιρινού κρέατος κατά 80%. Οι εποχές που το κοτόπουλο ήταν μια περιστασιακή απόλαυση έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και πλέον είναι πανταχού παρόν σε σάντουιτς, έτοιμα φαγητά, σαλάτες και fast food.

Μάλιστα σήμερα, περίπου το μισό της παραγόμενης σόγιας στην ΕΕ χρησιμοποιείται για την εκτροφή κοτόπουλου. Στις μέρες μας, αυτή η αύξηση της συνολικής κατανάλωσης του λευκού κρέατος προκαλεί ανησυχία, μιας και θεωρητικά η αναλογία γραμμαρίου ζώου με κόστος γραμμαρίου στο λευκό κρέας είναι η καλύτερη για το περιβάλλον. Αν όμως ληφθεί υπόψη το μέγεθος της συνολικής κατανάλωσης δεν ισχύει το ίδιο. Σε αυτήν την περίπτωση, η διαφορά του πλεονεκτήματος κατανάλωσης λευκού κρέατος είναι πλέον λιγότερο σαφής και θα πρέπει να συνυπολογίσετε και τον κύκλο ζωής του προϊόντος, με αποτέλεσμα η διαχωριστική γραμμή να γίνεται όλο και πιο ασαφής.

Κλείνουμε με ένα μήνυμα: περιορίστε την κατανάλωση κρέατος ως κυρίως πιάτου, και προσπαθήστε:

  • τουλάχιστον 3 από τα γεύματα της εβδομάδας να μην περιέχουν κρέας· αντ’ αυτού προτιμήστε λαδερά, ζυμαρικά, σαλάτες ή όσπρια και
  • 1 μέρα την εβδομάδα να μην καταναλώνετε καθόλου κρέας και ζωικά προϊόντα.

Τέλος να προτιμάτε το κρέας από μικρά ζώα, ή κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής.

 

Πηγή: Mednutrition.gr

 

Θέλεις ενέργεια και ευεξία όλη μέρα; Ξεκίνα με το πρωινό σου! Το μουρουνέλαιο και οι ιδιότητές του.

Σχετικά άρθρα

apwleia-varous-polikistikes-wothikes

Άρθρα

Απώλεια βάρους και πολυκυστικές ωοθήκες

hemp_seeds

Υγεία / Διατροφή

Σπόροι Hemp: Κορυφαία πηγή φυτικής πρωτεΐνης.

fagopyro

Υγεία / Διατροφή

Οι άγνωστες ιδιότητες του φαγόπυρου!

chia

Υγεία / Διατροφή

CHIA: Η τροφή των Μάγια

kolokytha

Υγεία / Διατροφή

Κολοκύθα: Το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό !

b12i

Υγεία / Διατροφή

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την βιταμίνη Β12

Καλάθι αγορών

Προϊόντα

  • My_program.pdf 30,00 €
  • Moov Now 85,00 € 57,90 €
  • Lumo Lift 95,00 € 65,00 €

Ποιοί Είμαστε

  • Γεώργιος Γλούμης

    Γεώργιος Γλούμης

    MSc. Physical Therapist/ Personal Trainer

Συνεργάτες

  • Κάτια Αννούση

    Κάτια Αννούση

    Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

  • Αξιολόγηση ευλυγισίας οπίσθιων μηριαίων

    Αξιολόγηση ευλυγισίας οπίσθιων μηριαίων

  • Πώς η προπόνηση μπορεί να αυξήσει την μέγιστη ισχύ;

    Πώς η προπόνηση μπορεί να αυξήσει την μέγιστη ισχύ;

  • Κριγμός: Οφέλη και κίνδυνοι

    Κριγμός: Οφέλη και κίνδυνοι

  • Burpees: Αρθρική άσκηση που γίνεται με το σωματικό βάρος

    Burpees: Αρθρική άσκηση που γίνεται με το σωματικό βάρος

  • Διαλειμματική vs συνεχόμενη προπόνηση:

    Διαλειμματική vs συνεχόμενη προπόνηση:



SPORTBODY
  • Όροι χρήσης
  • Τρόποι Πληρωμής
  • Τρόποι Αποστολής
  • Ασφάλεια συναλλαγών
  • Επιστροφές Προϊόντων
  • Ακυρώσεις παραγγελιών
  • Προσωπικά Δεδομένα

       
            

Αναζήτηση στον Ιστότοπο :

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Ετικέτες :

άσκησηαντιστάσειςβάρηβάροςβελτίωσηγυμναστικήδιατροφήδιατροφικά αξίαδύναμηθερμίδεςιδιότητεςισχύςμυστικάοφέληπροπόνησησυμβουλέςσυνήθειατροφήυγείαφύλο
Sportbody.gr 2019 - All right reserved
Designed by Dionisis Sotiriou