6 μύθοι για την σόγια…

Παμε να δούμε τι κάνει αυτή η περιβόητη και αδικως ενοχοποιημένη σογια.

❌  Η κατανάλωση σόγιας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

✅  Η σόγια ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ από τον καρκίνο του μαστού — αν καταναλώνετε βιολογικές τροφές σόγιας στην ολική τους μορφη, δηλαδή όχι τόσο επεξεργασμένες όπως αλεύρι σογιας (πχ tofu, tempeh, edamame και miso).

❌  Η σόγια δεν είναι καλό υποκατάστατο των γαλακτοκομικών.

✅  Το γάλα σόγιας έχει το πλεονέκτημα ότι είναι το πιο παρόμοιο σε μακροθρεπτικά συστατικά με τα γαλακτοκομικά, με την υψηλότερη διαθέσιμη πρωτεΐνη σε σύγκριση με άλλο φυτικό γάλα.
Όταν εμπλουτίζεται σωστά με ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Β12, η ​​σόγια είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τα γαλακτοκομικά και είναι η μόνη εναλλακτική που αναγνωρίζεται διατροφικά ως υποκατάστατο γαλακτοκομικών στις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς 2020-2025.

❌  Η σογια δεν πρεπει να καταναλώνεται από αντρες γιατί μειώνεται η τεστοστερόνη.


✅  Αντίθετα, σε πρόσφατη μετά ανάλυση δεν βρέθηκαν σημαντικές επιδράσεις στις ανδρικές αναπαραγωγικές ορμόνες κατά την κατανάλωση σόγιας, ανεξάρτητα από το πόσο υψηλές ήταν οι δόσεις και για πόσο διάστημα.
Στην πραγματικότητα, οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες που έτρωγαν τακτικά σόγια είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

❌ Έχει συχνά προταθεί ότι η κατανάλωση σόγιας μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, προκαλώντας πιθανώς υποθυρεοειδισμό (χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς).

✅  Η σόγια εμπίπτει σε μια κατηγορία τροφών γνωστών ως goitrogens —τροφές και συμπληρώματα που μπορεί να εμποδίζουν τη σωστή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, ΕΑΝ δεν λαμβάνεται επαρκές ιώδιο από τη διατροφή.

Έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο δείχνει ότι έως και τρεις μερίδες σόγιας την ημέρα πιστεύεται ότι είναι ασφαλείς. Ένα φλιτζάνι γάλα σόγιας υπολογίζεται ως μία μερίδα.

👉  Συμβουλή μου, η σογια είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο το οποίο μόνο οφελη έχει να προσφέρει. Ωστόσο, για την ποσότητα και το είδος σογιας, συζητιέστε το με τον διατροφολόγο που σας παρακολουθεί!

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.