Ποια τα οφέλη της προπόνησης αντιστάσεων

‘Eνα σωστά συνταχογραφημένο πρόγραμμα αντιστάσεων οδηγεί σε σημαντικά οφέλη για την υγεία και ευεξία του ατόμου.Σίγουρα κάποια στιγμή έχεις ακούσει ότι η προπόνηση αντιστάσεων δεν πρέπει να γίνεται στα παιδιά διότι τους περιορίζει το ύψος ή ότι αν θέλεις να χάσεις λίπος θα πρέπει να κάνεις πρώτα αερόβια άσκηση ή ακόμα ότι οι γυναίκες που κάνουν προπόνηση με βάρη “φουσκώνουν”.
Αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από θεωρίες και παραπληροφόρηση που προέρχονται από μη ειδικούς του fitness. Αντιθέτως, η επιστημονική κοινότητα έχει αποδείξει ότι ένα σωστά συνταχογραφημένο πρόγραμμα αντιστάσεων οδηγεί σε σημαντικά οφέλη για την υγεία και ευεξία του ατόμου. Ποια είναι όμως αυτά τα οφέλη;

Η προπόνηση αντιστάσεων:

1.Αυξάνει το βασικό μεταβολισμό και μειώνει τα ποσοστά σωματικού λίπους. Ένα προπονητικό πρόγραμμα με βάρη το οποίο περιλαμβάνει 8-12 επαναλήψεις είναι ικανό να προκαλέσει αύξηση της υπερτροφίας των μυικών ινών τύπου ΙΙ. Εν συνεχεία, η αύξηση της μυϊκής μάζας για να συντηρηθεί χρειάζεται ενέργεια για να συντηρηθεί. Η δαπάνη ενέργεια οδηγεί σε μείωση του σωματικού λίπους όπου είναι και ο στόχος σου.

2.Αυξάνει την αιματική ροή και τον όγκο του πλάσματος κατα τη διάρκεια και λίγο μετά την προπόνηση με αποτέλεσμα οι γυναίκες να τρελαίνονται ότι “φούσκωσαν” τα πόδια τους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι οι γυναίκες εκ φύσεως έχουν διαφορετικό μυϊκό συστημα και ορμονικό προφίλ.


 3.Αυξάνει την οστική πυκνότητα όπου βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών και την πρόληψη καταγμάτων σε ηλικιωμένους εφόσον μειώνει την οστεοπόρωση.

4.Βελτιώνει τη δύναμη, την ισχύ και την αντοχή του αθλούμενου. Ενα εξατομικευμένο και σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα από το προπονητή σου θα βελτιώσει όλες τις παραπάνω παραμέτρους της φυσικής κατάστασης.

5.Μειώνει τις μυϊκές ανισσοροπίες και και δυναμώνει το κορμό σου. Η προπόνηση με αλτήρες θα εξισορροπήσουν την δύνμη σου ετερόπλέυρα και θα σε βοηθήσουν να εισαι πιο λειτουργικός και δυνατός. Επίσης, η εκτέλεση ελέυθερων ασκήσεων με βάρη όπως πχ squat βελτιώνει την αντοχή των εν τω βάθυ οσφυικών μυών με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οσφυαλγίας.

6.Συμβάλει στη πρόληψη σαρκοπενίας στους ηλικιωμένους. Μετά την ηλικία των 50 έτων παρατηρείται μια σταδική μείωση της μυκής μάζας όπου παρατηρείται περισσότερο στα κάτω άκρα. Η ασκήσεις αντιστάσεων όπως squat, leg press, προβολές κ.α είναι δυνατόν όχι μόνο να περιορίσουν την μείωση της μυικής μάζας αλλά και να οδηγήσουν σε βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.

7.Βελτιώνει την εμφάνιση, την αυτοπεποίθηση και την ψυχική σου υγεία. Πόσο όμορφα και πιο δυνατός/ή αισθάνεσαι όταν τελειώνεις τη προπόνησή σου. Δεν ειναι τυχαίο ότι όλοι οι άντρες εκτελουν συνεχώς ασκήσεις για τους δίκεφαλους βραχιονίους και οι γυναικές για γλουτούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν ένταξε την προπόνηση αντιστάσεων στη καθημερινότητα σου νιώσε το σώμα σου να αλλάζει κάθε μέρα και περισσότερο

 

Γιώργος Ηλιόπουλος.
Personal trainer & group instuctor

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.