Φυλλικό οξύ: Ποιές οι ιδιότητές του;

  1. Είναι μια βιταμίνη της ομάδας Β, απαραίτητη για την αντιγραφη και ανάπτυξη των κυττάρων.
  2. Βοηθά στον σχηματισμό των δοκιμών μονάδων του DNA και του RNA και είναι απαραίτητο για την πρωτεινοσύνθεση.
  3. Οι απαιτήσεις για φυλλικό οξύ αυξάνονται ραγδαία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και οποιαδηποτε έλλειψη σε αυτό συνδέεται με γέννηση λιποβαρούς εμβρύου και συχνά εκδήλωση ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στα βρέφη.
  4. Πολλές γενετικές ανωμαλίες μπορούν να αποφευχθούν χάρη στο φυλλικό οξύ.
  5. Το φυλλικό οξύ και κάποιες άλλες βιταμίνες της ομάδας Β λειτουργούν ως συμπαράγοντες των ενζύμων που μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστείνης, η αύξηση της οποίας είναι ταυτόσημη με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Πηγές φυλλικού οξέος:

φασόλια, λαχανικά με πράσινα φύλλα, εσπεριδοειδή αποτελούν άριστες πηγές φυλλικού οξέος. .


Ποια μορφή είναι καλύτερη;

Το φυλλικό οξύ που περιέχεται φυσιολογικά στις τροφές είναι λιγότερο διαθέσιμο στο σώμα συγκριτικά με το συνθετικό φυλλικό οξύ που υπάρχει στα συμπληρώματα. Γυναίκες που πρόσφατα έγιναν μητέρες νεογνών με ανωμαλία του νευρικού σωλήνα συμμετείχαν σε μια μελέτη για το ποια μορφή φυλλικού οξέος είναι η καλύτερα απορροφήσιμη. Τους χορηγήθηκε είτε χυμός πορτοκάλι που περιείχε 400mcg φυλλικού την ημέρα είτε ένα συμπλήρωμα που περιείχε ακριβώς την ίδια ποσότητα. Βρέθηκε ότι το συμπλήρωμα φυλλικού απορροφήθηκε καλύτερα.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.