Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Ως φυτικές ίνες αναφέρεται μια διαφορετική ομάδα υδατανθράκων που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν.  Δεν έχουμε τα πεπτικά ένζυμα που απαιτούνται για να τις διασπάσουν, έτσι περνούν από το μεγαλύτερο μέρος του πεπτικού συστήματος αμετάβλητες. Η συνιστώμενη πρόσληψη είναι 38 γρ. για τους άνδρες και 25 γρ. για τις γυναίκες. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε μόνο το ήμισυ περίπου, ή 15-17 γραμμάρια την ημέρα.

Οι ίνες απαντώνται κυρίως σε φυτικές τροφές, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί και σπόροι. Τροφοδοτούν «καλά» βακτήρια του εντέρου:
Τα βακτήρια που ζουν στο ανθρώπινο σώμα ξεπερνούν τα κύτταρα του σώματος 10 προς 1.
Τα βακτήρια ζουν στο δέρμα, στο στόμα και στη μύτη, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία ζει στο έντερο, κυρίως στο παχύ έντερο.


Περίπου 500 διαφορετικά είδη βακτηρίων ζουν στο έντερο, συνολικά περίπου 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα. Αυτά τα βακτήρια του εντέρου είναι επίσης γνωστά ως χλωρίδα του εντέρου. Οι ίνες μπορούν να μειώσουν τις τιμες του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τείνουν να έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τις επεξερασμένες πηγές υδατανθράκων. Η συμπερίληψη διαλυτών ινών στα γεύματα που περιέχουν υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει μικρότερες τιμές στο σάκχαρο του αίματος.

Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στον κόσμο. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.