Τα περισσότερα από τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζουμε, συλλέγονται με το χέρι, ενώ μια μικρότερη ποσότητα συλλέγεται από μηχανήματα.
ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
Τα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά συλλέγονται πριν ωριμάσουν. Αυτό τους επιτρέπει να ωριμάσουν πλήρως κατά τη μεταφορά.
Τους δίνει επίσης λιγότερο χρόνο να αναπτύξουν μια πλήρη σειρά βιταμινών, μετάλλων και φυσικών αντιοξειδωτικών.
Κατά τη μεταφορά, τα φρέσκα προϊόντα αποθηκεύονται γενικά σε ψυχρή, ελεγχόμενη ατμόσφαιρα και υποβάλλονται σε επεξεργασία με χημικές ουσίες για την αποφυγή αλλοίωσης.
Μόλις φτάσουν στο σούπερ μάρκετ, τα φρούτα και τα λαχανικά ενδέχεται να περάσουν επιπλέον 1-3 ημέρες στον πάγκο. Στη συνέχεια αποθηκεύονται στα σπίτια των ανθρώπων για έως και 7 ημέρες πριν από την κατανάλωση.
Η βιταμίνη C στα φρέσκα λαχανικά αρχίζει να μειώνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή και συνεχίζει να το κάνει κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης.
ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
Τα φρούτα και τα λαχανικά που θα καταψυχθούν γενικά συλλέγονται σε μέγιστη ωριμότητα, όταν είναι τα πιο θρεπτικά.
Μετά τη συγκομιδή, τα λαχανικά πλένονται συχνά, κόβονται, καταψύχονται και συσκευάζονται μέσα σε λίγες ώρες.
Τα φρούτα τείνουν να μην υφίστανται λεύκανση, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υφή τους.
Αντ ‘αυτού, μπορούν να αντιμετωπιστούν με ασκορβικό οξύ (μια μορφή βιταμίνης C) ή προσθήκη ζάχαρης για την πρόληψη της αλλοίωσης.
Συνήθως, δεν προστίθενται χημικές ουσίες για παραγωγή πριν από την κατάψυξη.
Σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάψυξη μπορεί να διατηρήσει τη θρεπτική αξία και ότι η θρεπτική περιεκτικότητα σε φρέσκα και κατεψυγμένα προϊόντα είναι παρόμοια.
Επιπλέον, τα επίπεδα της βιταμίνης Α, των καροτενοειδών, της βιταμίνης Ε, των μετάλλων και των φυτικών ινών είναι παρόμοια στα φρέσκα και κατεψυγμένα προϊόντα.