Συμβουλές γυμναστικής για αδυνάτισμα.

Η άσκηση συνεισφέρει στο μεγαλύτερο βαθμό στη διατήρηση της απώλειας βάρους, η οποία είναι και το ζητούμενο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.Η παχυσαρκία αποτελεί ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα, κυρίως των αναπτυγμένων κοινωνιών. Οι παγκόσμιες συστάσεις για σωματική δραστηριότητα από τους Διεθνείς Οργανισμούς Υγείας συγκλίνουν ως προς τη θεραπεία της σύγχρονης αυτής ασθένειας.

Αναμφίβολα η διατροφή θα παίξει το βασικό ρόλο στην απώλεια κιλών, όχι όμως και στη διατήρησή τους. Οι μέχρι τώρα έρευνες αποδεικνύουν ότι με διατροφική παρέμβαση η μέγιστη απώλεια βάρους (4-12kg) επιτυγχάνεται σε διάστημα 6 μηνών, ενώ στη συνέχεια παρατηρείται μερική επαναπρόσληψη βάρους με συνολική απώλεια 3-4 kg στα 2 χρόνια.

Αναλυτικότερα, ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει:

  • 150 λεπτά την εβδομάδα αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης (π.χ. γρήγορο περπάτημα) που αντιστοιχεί σε 30 λεπτά/ημέρα 5 φορές την εβδομάδα (1) ή
  • Το παραπάνω μαζί με 3 συνεδρίες την εβδομάδα άσκηση με αντιστάσεις (2) ή
  • 150-420 λεπτά ή περισσότερο σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα ανάλογα την ένταση (3).

Η άσκηση ενισχύει το αρνητικό ισοζύγιο (δηλαδή βοηθά στην ύπαρξη μεγαλύτερης ενεργειακής δαπάνης), αυξάνει την κινητοποίηση του κοιλιακού λίπους και της καρδιοαναπνευστικής ευρωστίας και ταυτόχρονα συμβάλλει στη διατήρηση της άλιπης μάζας σώματος. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι συνεισφέρει στο μεγαλύτερο βαθμό στη διατήρηση της απώλειας βάρους, η οποία είναι και το ζητούμενο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Οι επαναλαμβανόμενες δίαιτες και η ανακύκλωσή τους από μόνες τους οδηγούν σε πλατό και επαναπρόσληψη βάρους, ενώ με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας το βάρος σταθεροποιείται και το άτομο δεν επανακτά τα κιλά που έχασε.


Ο συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και άσκησης είναι η μοναδική φυσική μέθοδος να διώξεις τα περιττά κιλά και να βελτιώσεις την υγεία σου. Μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού προκειμένου να σε καθοδηγήσει και να σε στηρίξει σε αυτήν  την προσπάθειά σου.

 

Χριστίνα Καλοπήτα MSc.
Physical Trainer & Fitness Advisor

 

1. AHA/ACC/TOS Guideline for the Management of Overweight and Obesity in Adults, A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines and The Obesity Society, 201

2.European Guidelines for Obesity Management in Adults, 2015;8:402–424

3. Journal of Academy of Nutrition and Dietetics, Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Interventions for the Treatment of Overweight and Obesity in Adults, 2016;Volume 116, Issue 1, Pages 129–147

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.