Κριγμός: Οφέλη και κίνδυνοι

Σίγουρα γνωρίζετε το συναίσθημα που κάνει «Κρακ» η πλάτη σας όταν κάθεστε πολλές ώρες και τεντώνεστε η όταν σας πιέζει κάποιος. Τι είναι πίσω από ολο αυτό ; Πρέπει να ανησυχείτε ;

Γιατί γίνεται:

Ο ιατρικός όρος για το “back cracking” είναι κριγμός. Οι επαγγελματίες δεν είναι σίγουροι για το τι το προκαλεί. Υπάρχουν 2 θεωρίες:


  1. Μπορεί να συμβεί όταν κάποιος χειρίζεται τις αποφυσιακες αρθρώσεις μέσα ή έξω από την κανονική του θέση.Έτσι το άτομο αισθάνεται την απελευθέρωση της πίεσης.
  2. Μπορεί να συμβεί από συσσώρευση αερίων στις αρθρώσεις. Όταν ένα άτομο τεντώνεται, οι αρθρώσεις κινούνται και το «κρακ» είναι ο ήχος του αερίου που απολευθερωνεται.

Οφέλη:

  • Ανακούφιση από τον πόνο: Εάν ένα άτομο αισθάνεται πόνο ή δυσκαμψία στην πλάτη, ο χειρισμός της σπονδυλικής στήλης μπορεί να ανακουφίσει.
  • Ικανοποίηση: Οι άνθρωποι μπορούν να συσχετίσουν τον ήχο που σπάει με ένα αίσθημα ανακούφισης και απελευθέρωσης της πίεσης.
  • Βελτιωμένο εύρος κίνησης: Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι μετά από back cracking υπάρχει μικρή αύξηση στο εύρος κίνησής της (Demoulin et al. 2018)
  • Οι υποστηρικτές του back retack προτείνουν ότι είναι χρήσιμο σε καταστάσεις όπως: αυχενικό πόνο, οσφυαλγια, ισχιαλγία, πονοκέφαλο.

 

Κίνδυνοι:

  • Υπαρχει μια σπάνια πιθανότητα σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών όπως:
  • Πόνος: Εφόσον το «κρακ»στην πλάτη απευθύνεται στις αρθρώσεις, μπορεί να προκαλέσει μικρό πόνο ή δυσφορία.
  • Θλάση μυών: Ρηξη των μυϊκών ινών μπορεί να συμβεί εάν ένα άτομο πιέσει πολύ η τεντώσει έναν μυ.
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο : Το cracking και η ανάταξη της σπονδυλικής στήλης που εστιάζει στον αυχένα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις αρτηρίες του αυχένα (αποκλεισμός της αυχενικής αρτηρίας).
  • Μόνιμη αστάθεια: Το συνεχόμενο back cracking μπορεί να προκαλέσει μόνιμο τέντωμα των συνδέσμων τον οποίο είναι πιθανό να αναπτύξεις οστεοαρθριτιδα.

 

Τσιμπημένο νεύρο : Εάν ένα άτομο «σπάει την πλάτη του»πολύ γρήγορα ή χρησιμοποιεί υπερβολική δύναμη, μπορεί να καταλήξει με ένα τσίμπημα νεύρου (παγίδευση νεύρου). Αυτό μπορεί να είναι επώδυνο και μπορεί να απαιτεί προσοχή από έναν ιατρό.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.