Δίαιτα του περιοδικού ή εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής?

Φαντάζομαι εσείς οι ίδιοι ή σίγουρα κάποιος φίλος σας έχει προσπαθήσει να χάσει κιλά ακολουθούντας κάποιο ‘μοντέλο δίαιτας το οποίο θα βρήκε είτε στη τηλεόραση, είτε σε κάποιο περιοδικό, στο διαδίκτυο, ή ακόμα και χρησιμοποιόντας τη δίαιτα κάποιου άλλου ατόμου.

Σίγουρα αυτό γίνεται όταν νιώθετε ότι είστε σε μια κατάσταση ‘άμεσης ανάγκης΄ και θέλετε γρήγορο αποτέλεσμα! Αυτή η στάση δείχνει ότι δεν λαμβάνετε υπόψην πολλούς παράγοντες και ψάχνετε την πιο εύκολη λύση. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να σημαίνει ότι είτε ψυχολογικά δεν είστε έτοιμοι να μπείτε σε ένα πρόγραμμα διατροφής, είτε δεν θέλετε να επενδύσετε χρόνο ή ακόμα και χρήμα για να αλλάξετε σωστά τις διατροφικές σας συνήθειες.

Οπότε σκεπτόμενοι ότι έχετε κάτι χειροπιάστο και οικονομικό, πιστεύετε ότι δεν χρειάζεστε καθοδήγηση και οτι το αποτέλεσμα θα έρθει κάνοντας μία απο τις παραπάνω επιλογές. Είναι όμως τοσο απλά τα πράγματα; Ας το αναλύσουμε. Αρχικά θα αναφερθώ σε μερικά δημοφιλή μoντέλα διατροφής:

Atkins (υπερπρωτεϊνική με φάσεις)

Vegan (αποκλείει όλα τα ζωικά τρόφιμα) Dukan (υπερπρωτεϊνική με φάσεις )

Detox (υποπρωτεϊνική – αποτοξινωτική δίαιτα στηριζεται σε φρουτα, λαχανικά και αφεψήματα)

Χημικές ή Μονοφαγίας (διαιτες με κατανάλωση πολύ συγκεκριμένων τρόφιμων π.χ. όλη μερα ένα συγκεκριμένο φρούτο κ.λπ.)

Αρκετές φορές έχουν επιτυχία ως προς το άμεσο αποτέλεσμα. Το οποίο σημαίνει ότι κατέβηκε το βάρος. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι κατέβηκε και σωστά. Το συνηθισμένο φαινόμενο στις παραπάνω δίαιτες είναι η απώλεια μυικού ιστού. Η αλήθεια είναι οτι οι περισσότερες είναι δίκοπο μαχαίρι. Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον οργανισμό σας, αλλά και ψυχολογικές επιπτώσεις.

Οργανισμός

Οι περισσότερες δίαιτες προκαλούν μείωση του μεταβολισμού καθώς μειώνεται η μυική μάζα, και σίγουρα δημιουργούνται μεγάλα ελλείματα σε κάποια θρεπτικά συστατικά.

Πιο αναλυτικά:

Οι υποπρωτεϊνικές δίαιτες προκαλούν πτώση των μαλλιών, σπάσιμο των νύχιων και προδίδουν μια ‘αφυδατωμένη’ χροιά στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν αναιμία, νευρικής φύσεως προβλήματα και μείωση του ασβέστιου στο αίμα.

Στις υπερπρωτεϊνικές δίαιτες το σωμά είχε έλλειψη ενέργειας λόγω των χαμηλών ή μηδαμινών υδατανθράκων – υπάρχει δυσκολία στη συγκέντρωση, καθώς η γλυκόζη είναι το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου. Επίσης, είναι μεγάλος ο κίνδυνος για την αυξηση του ουρικού οξέος και της χοληστερόλης.


Ψυχολογία

Απο την άλλη πλευρά. Τοποθετείται με λάθος έννοια στο μυαλό μας η λέξη “δίαιτα και διατροφή”. Υιοθετούμε στη σκέψη μας ότι είναι μια διαδικασία.

Προσωρινή (που αυτό σημαίνει ότι λειτουργείτε χωρίς να είστε εντελώς ο εαυτός μας) και παράλληλα δεν έχετε μακροπρόθεσμο στόχο (δίαιτα πριν το καλοκαίρι)

Στερητική (λόγω των πολλών ελλειψεων σε διάφορα τροφιμα)

Καθόλου ευχάριστη.. αφού κάποια μοντέλα διατροφής είναι ιδιαίτερα καταπιεστικα με αποτέλεσμα να έχετε τάσεις υποτροπής (βουλιμικά επεισόδια, υπερφαγία)

Επίσης σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθεί αρνητική στάση απέναντι στο φαγητό και φόβος ότι αν φάτε λίγο παραπάνω ή κάποιο διαφορετικό τρόφιμο θα παχύνετε.. με χειρότερη πιθανή περίπτωση τον κινδυνο για ανορεξία…

Το πιο επιζήμιο συμβαίνει όταν ξαναπαίρνετε το βάρος και ξαναπροσπαθείτε πάλι απο την αρχή. Το λεγόμενο φαινόμενο ΄γιο-γιο’, προκαλεί διαταραχές στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και στην υγεία σας. Επίσης κάνει όλο και πιο δύσκολη την προσπάθεια σας να κρατήσετε ένα χαμηλό σωματικό βάρος. Παρατηρούμε ότι κάθε ΄μοντέλο’ δίαιτας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Δηλαδή τις δικές του ελλείψεις. Οπότε θα αναλογίζεστε ποιά είναι η ιδανική μέθοδος απώλειας βάρους.

Αν όντως θέλετε να χάσετε βάρος με απώτερο στόχο έναν υγιεινό τρόπο ζωης, χρειάζονται μικρές αλλαγές και σωστή καθοδήγηση. Τα οφέλη θα είναι αμέτρητα και θα τα ανακαλύπτετε μέρα με τη μέρα. Στηριχθείτε λοιπόν στις αρχές της μεσογειακής διατροφής, λάβετε υπόψη το μέγεθος της μερίδας και υιοθέτηστε καλές διατροφικές συνήθειες. Μην μένετε στα παραδοσιακά φαγητά, δοκιμάστε νέες γεύσεις και συνταγές! Επειδή ένα φαγητό είναι υγιεινό, δεν σημαίνει ότι δεν είναι και νόστιμο!

Με λίγα λόγια συμπληρώστε την ποσότητα που σας λείπει με τη γεύση! Τη μεγάλη διαφορά όμως στο αποτέλεσμα θα κάνει η εξατομίκευση της κάθε περίπτωσης.

Πιο αναλυτικά…

Το εξατομικευμένο πλάνο χτίζετε πάνω: στις ατομικές ανάγκες (ηλικία, φύλο, υψος, βάρος)

στις ιδιαιτερότητες του οργανισμού (παθήσεις, ασθένειες, αλλεργίες)

στις προσωπικές προτιμήσεις (γεύσεις)

στη φυσική δραστηριότητα (άθληση, καθιστική εργασία)

Σας προτείνω λοιπόν να ανατρέξτε στα άρθρα και στις συνταγές του sportboy.gr για να ενημερωθείτε και να εκπαιδευτείτε γύρω απο τη διατροφή ή να ζητήστε την καθοδήγηση ενός διαιτολόγου! Να είστε καλά και να χαμογελάτε!

Δημήτρης Αθανασιάδης MSc.
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
MedNutrition

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.