Εθισμός στην ζάχαρη: 8 σημάδια που στο δείχνουν

Είναι τελικά εθιστική η ζάχαρη??

Ο «εθισμός στην ζάχαρη» φαίνεται εύλογος επειδή οι εγκεφαλικές οδοι που εξελίχθηκαν για να ανταποκριθούν στις φυσικές ανταμοιβές ενεργοποιούνται επίσης από εθιστικά φάρμακα.

Η ζάχαρη είναι αξιοσημείωτη ως ουσία που απελευθερώνει οπιοειδή και ντοπαμίνη και συνεπώς αναμένεται να έχει εθιστική επίδραση.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει νευροπροσδιορισμούς στο σύστημα ανταμοιβής που αποσυνδέουν τη διατροφική συμπεριφορά από ανάγκες θρέψης και οδηγεί σε καταναγκαστική υπερκατανάλωση τροφής.

Υψηλα επίπεδα καταναλισκόμενης ζαχαρης συνδέονται με δυσμενείς συνθήκες υγείας, όπως παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και φλεγμονώδεις ασθένειες.


Η ζάχαρη τροφοδοτεί κάθε κύτταρο στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος βλέπει τη ζάχαρη ως ανταμοιβή, η οποία μας κάνει να συνεχίζουμε να θέλουμε όλο και περισσότερο. Εάν τρώμε συχνά πολλή ζάχαρη, ενισχύουμε αυτήν την ανταμοιβή, η οποία δυσκολα θα σπάσει ως εδραιωμένη συνήθεια.

Η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι ένας εύκολος τρόπος για τον περιορισμό της όρεξης για ζάχαρη. Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες χωνεύονται πιο αργά, διατηρώντας το αίσθημα πληροτητας για περισσότερο.

Σημαντικό είναι, επίσης, να καταναλώνουμε γύρω στο 50% της ημερήσιας θερμιδικής μας πρόσληψης από υδατάνθρακες.

Η πρωτεΐνη δεν προκαλεί αύξηση του σάκχαρου στο αίμα με τον τρόπο που κάνουν οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα. Διαλέξτε πρωτεΐνες όπως τοφου, ξηρούς καρπούς ή φασόλια.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.