Η λειτουργία του του κιρκάδιου ρυθμού

Οι κιρκαδικοί ρυθμοί είναι κύκλοι 24 ωρών που αποτελούν μέρος του εσωτερικού ρολογιού του σώματος, που τρέχουν στο παρασκήνιο για να εκτελούν βασικές λειτουργίες και διαδικασίες. Ένας από τους πιο σημαντικούς και γνωστούς κιρκαδικούς ρυθμούς είναι ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης.

Διαφορετικά συστήματα του σώματος ακολουθούν κυκλικούς ρυθμούς που συγχρονίζονται με ένα κύριο ρολόι στον εγκέφαλο.  Αυτό το κύριο ρολόι επηρεάζεται άμεσα από περιβαλλοντικές ενδείξεις, ειδικά από το φως, γι ‘αυτό οι κιρκαδικοί ρυθμοί συνδέονται με τον κύκλο της ημέρας και της νύχτας. Όταν ευθυγραμμιστεί σωστά, ένας κιρκαδικός ρυθμός μπορεί να προωθήσει συνεπή και αποκαταστατικό ύπνο. Αλλά όταν απορρίπτεται αυτός ο κιρκαδικός ρυθμός, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι οι κιρκαδικοί ρυθμοί διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο σε διάφορες πτυχές της σωματικής και ψυχικής υγείας.


Πώς λειτουργεί?

Οι κιρκαδικοί ρυθμοί λειτουργούν βοηθώντας να διασφαλιστεί ότι οι διαδικασίες του σώματος έχουν βελτιστοποιηθεί σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 24 ωρών. Ο όρος circadian προέρχεται από τη λατινική φράση “circa diem” που σημαίνει “περίπου μια μέρα.” Οι κιρκαδικοί ρυθμοί υπάρχουν σε όλους τους τύπους οργανισμών. Για παράδειγμα, βοηθούν τα λουλούδια να ανοίγουν και να κλείνουν την κατάλληλη στιγμή και να αποτρέπουν τα νυχτερινά ζώα από το να φύγουν από το καταφύγιο τους κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν θα εκτίθενται σε περισσότερους θηρευτές. Στους ανθρώπους, οι κιρκαδικοί ρυθμοί συντονίζουν τα ψυχικά και σωματικά συστήματα σε όλο το σώμα. Το πεπτικό σύστημα παράγει πρωτεΐνες για να ταιριάζει με τον τυπικό χρόνο των γευμάτων και το ενδοκρινικό σύστημα ρυθμίζει τις ορμόνες ώστε να ταιριάζουν με τις κανονικές ενεργειακές δαπάνες.

Είναι σημαντικό να μη διαταράσσουμε το βιολογικό μας ρολόι με άστατες και άσχημες συνήθειες!

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.