Διατάσεις: Τί ισχύει τελικά;

Σίγουρα έχεις ακούσει τον προπονητή σου να λέει ότι βασικό & αναπόσπαστο στοιχείο της προπόνησης θα πρέπει να καταλαμβάνουν οι διατάσεις. Δηλαδή το γνωστό «τέντωμα» των μυών πριν & μετά την προπόνηση. Συνήθως ο σκοπός ΗΤΑΝ να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού, να μειωθεί ο πόνος μετά την άσκηση ή να ενισχυθεί η αθλητική επίδοση (Cross, 1999, Gleim, 1990). Ο λόγος που αναφέρω πιο πάνω «ήταν» είναι διότι 20-30 χρόνια μετά κάποια πράγματα έχουν αλλάξει. Ας τα δούμε ένα-ένα:

Διατάσεις & αθλητική επίδοση:

Οι στατικές διατάσεις & PNF που πραγματοποιούνται πριν τη προπόνηση ΜΕΙΩΝΟΥΝ την αντοχή, την δύναμη, την ισχύ & την ισορροπία και πρέπει να αποφεύγεται να εισάγονται στο κομμάτι της προθέρμανσης (Simic et al. 2012,, Marek et al. 2005, Behm, 2004). Μηχανικοί και νευρομυικοι παράγοντες αιτιολογούν τις παραπάνω μεταβολές.


Διατάσεις & καθυστερημένος μυϊκός πονος (DOMS) & μυικό «πιάσιμο»:

Οι διατάσεις που γίνονται είτε πριν είτε μετά την προπόνηση ΔΕΝ μειώνουν το DOMS, το «πιάσιμο» και τον πόνο που προέρχεται από αυτό (Herbert et al. 2011)

Διατάσεις & κίνδυνος τραυματισμού:

Οι παθητικές η ενεργητικές διατάσεις πριν την άσκηση μειώνουν απο καθόλου έως πολύ λίγο τον κίνδυνο αθλητικών τραυματισμών (Jamtvedt, 2010, McHugh, 2010).

Άρα πρέπει να κάνεις διατάσεις η όχι;Και αν ναι ποτε;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ πρέπει να κάνεις διατάσεις όμως όχι απαραίτητα στο τέλος της προπόνησης σου, βιαστικά για 10sec κάθε μυ που δούλεψες. Δεν θα προληφθεί το πιάσιμο ούτε θα μειώσεις τις μυϊκές βραχύνσεις σου με αυτόν το τρόπο. Κάνε βαλλιστικές διατάσεις στην αρχή και ενεργητικές η παθητικές διατάσεις στο τέλος της προπόνησης σου η κάποια άλλη στιγμή 2-3set x 20-30sec κάθε μυική (η βραχυμενη) ομάδα.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.