Επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου

Τι επιπτώσεις έχει η έλλειψη ύπνου στον οργανισμό μας;

Καρδιαγγειακό σύστημα

Ο ύπνος επηρεάζει τις διαδικασίες που διατηρούν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία υγιή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα φλεγμονής.

Παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στην ικανότητα του σώματός να θεραπεύει τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά.
Τα άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Ενώ κοιμόμαστε , το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει προστατευτικές ουσίες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις όπως αντισώματα και κυτοκίνες.


Χρησιμοποιεί αυτές τις ουσίες για την καταπολέμηση ξένων εισβολέων, όπως βακτηρίων και ιών.
Ορισμένες κυτοκίνες βοηθούν επίσης να κοιμηθουμε, δίνοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα περισσότερη αποτελεσματικότητα για να προστατευτεί από ασθένειες.

Η στέρηση ύπνου εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να συσσωρεύσει τις δυνάμεις του. Εάν υπάρχει έλλειψη ύπνου, το σώμα μπορεί να μην είναι σε θέση να αποτρέψει τους εισβολείς και μπορεί επίσης να πάρει περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουμε από ασθένεια.

Πεπτικό σύστημα

Η στέρηση ύπνου είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία. Ο ύπνος επηρεάζει τα επίπεδα δύο ορμονών, της λεπτίνης και της γκρελίνης, που ελέγχουν τα συναισθήματα της πείνας και της πληρότητας.

Η λεπτίνη λέει στον εγκέφαλό ότι εχουμε χορτασει. Χωρίς αρκετό ύπνο, ο εγκέφαλός μειώνει τη λεπτίνη και αυξάνει τη γκρελίνη , η οποία είναι διεγερτική της όρεξης. Η ροή αυτών των ορμονών θα μπορούσε να εξηγήσει το νυχτερινό σνακ ή γιατί κάποιος μπορεί να τρώει αργότερα το βράδυ.

Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.