Η αλήθεια για τους υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα , ειδικά στον κόσμο της απώλειας βάρους , που οφείλεται εν μέρει σε δίαιτες όπως η δίαιτα Atkins , Dukan και Ketogenic.

Τι είναι οι υδατάνθρακες ;

Ένα από τα 3 μακροθρεπτικά συστατικα που βρίσκονται στα τρόφιμα (τα αλλά δυο είναι οι πρωτεΐνες και τα λίπη). Υπάρχουν 3 διαφορετικοί τύποι υδατανθράκων που βρίσκονται στα τρόφιμα : η ζάχαρη, το άμυλο και οι διαιτητικές ίνες


Γιατί χρειαζόμαστε υδατάνθρακες ;

Αποτελούν την κυρία πηγή ενέργειας του σώματος σε μια υγιή, ισορροπημένη διατροφη παρέχοντας 4kcal(17kJ) ανα γραμμάριο.Διασπώνται σε γλυκόζη προτού μπουν στην κυκλοφορία του αίματος , κι από εκεί η γλυκόζη εισέρχεται στα κύτταρα μας με τη βοήθεια της ινσουλίνης.  Η αχρησιμοποίητη γλυκόζη μπορεί να μετατραπεί σε γλυκογόνο που βρίσκεται στο ήπαρ και τους μύες. Αν καταναλώνετε περισσοτερη γλυκόζη απ ο,τι μπορεί να αποθηκευτεί ως γλυκογόνο , μετατρέπεται σε λίπος για μακροπρόθεσμη χρήση ως πηγή ενέργειας. Οι υδατάνθρακες περιέχουν λιγότερες θερμιδες ανα γραμμάριο συγκριτικά με το λίπος.


Πρέπει να κόψω τους υδατάνθρακες ;

Η σημαντική μείωση των υδατανθράκων από τη διατροφή σας θα σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο ανεπαρκών προσλήψεων ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Αντικατάσταση υδατανθράκων με λίπη και πρωτεΐνες μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών με αποτέλεσμα χοληστερόλης στο αίμα -παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Όταν υπάρχει χαμηλή γλυκόζη ως πηγή ενέργειας, το σώμα θα διασπάσει το λίπος για να το μετατρέψει σε ενέργεια. Αυτή η διαδικασία προκαλεί συσσώρευση κετονων στο αίμα, με αποτέλεσμα την κετωση. η κετωση συνδέεται με πονοκεφάλους , αδυναμία, ναυτία, αφυδάτωση, ζάλη και ευερεθιστότητα. Αν καταναλώνετε περισσότερες θερμιδες απ ο,τι καιτε από οποιαδήποτε πηγή, θα αυξήσετε το βάρος σας ! Έτσι, η αποκοπή των υδατανθράκων ή του λίπους δε σημαίνει απαραιτήτως και αποκοπή θερμίδων !

Ποιους υδατάνθρακες πρέπει να τρώω ;

  1. Κατανάλωση περισσότερων αμυλούχων τροφίμων, όπως πατάτες, ρύζι.
  2. Κατανάλωση διαιτητικών ινών από φρούτα και λαχανικά .
  3. Πάνω από το ήμισυ της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων πρέπει να προέρχεται από CARBS !!
Μοιραστείτε αυτή τη σελίδα:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Εκτύπωση
Διαβάστε επίσης:
Προπονητική / Αθλήματα

Indoor Rowing

Η πρωταθλήτρια στην Ελληνική Κλειστή Κωπηλασία, Έλενα Ασουμανάκη, περιγράφει τα

Περισσότερα »
Προϊόντα

Moov Now
57,90€ – Εξαντλημένο –

Ποιοί είμαστε

Γεώργιος Γλούμης

MSc. Physical Therapist / Personal Trainer

Συνεργάτες

Κάτια Αννούση

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τελευταία άρθρα

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε ” Περισσότερα ” για να δείτε λεπτομέρεις.